Beskedet om prins Daniel: "Stor oro"

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniels hälsa väcker stor oro inför framtiden.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?
Slå på ljud

Prins Daniel och hans älskade hustru kronprinsessan Victoria har testat positivt för covid-19. Beskedet kom i förra veckan.

– I går kände sig kronprinsessan förkyld och hon tog det säkra före det osäkra och tog ett PCR-test. Och i dag fick vi testresultatet och det var positivt. Prins Daniel testade sig också, samtidigt, för säkerhets skull och han testade också positivt. I dag har även han fått symptom, sa hovets informationschef Margareta Thorgren när Svensk Dam ringde upp.

Beskedet om prins Daniel: "Oro och rädsla"

Flera som tillfrisknat från covid-19 beskriver att effekten kan sitta kvar i kroppen även efter att viruset lämnat systemet. De beskriver symptom som försämrad syreupptagning och muskelvärk.

För Daniel är nog detta ett extra orosmoment tror Johanna Lejon, mångårig medarbetare på Svensk Damtidning.

– Prins Daniels största intresse är ju idrott – både att utöva olika sporter, och träning, själv och att bevittna andra som gör det. Hela han yrkesval, och också gärning som prins, har ju handlat om just detta! Det är väl egentligen mer en livsstil än ett intresse, om man tänker efter. Därför måste det såklart vara en stor oro, och rädsla, för prinsen av covid-19-diagnosen ska resultera i att han, på längre sikt, inte orkar träna och idrotta som han är van vid. Men låt oss hoppas att det inte händer, säger Johanna.

Tidigare har Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet, förklarat vad det innebär för njursjuka att testa positivt.

– Det kan gå riktigt illa om man drabbas av covid-19. Därför är det så bra att man flyttat upp transplanterade i fas 2, har Håkan sagt till Aftonbladet.

– Man är mer utsatt om man drabbas av covid-19 eftersom man har ett nedsatt immunförsvar. Det finns en viss överdödlighet bland transplanterade. Men det har visat sig även vara åldersrelaterat, och nu är ju prins Daniel inte särskilt gammal.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott