Beskedet som ändrar allt – i Carl Philips och Sofias relation med kungen och Silvia

drottning silvia kungen prins carl philip prinsessan sofia

TT
Carl Philip och Sofia kan nu få träffa kungaparet utan restriktioner.

Prins Carl Philip och Sofia drabbades av coronaviruset för ungefär två veckor sedan och har sedan dess varit extra noga med att isolera sig från att träffa några anhöriga för att inte sprida smittan vidare.

Stora delar av kungafamiljen hade varit samlad bara veckan innan hovet gick ut med informationen att prinsparet hade testat positivt, då drottning Silvias bror Walther Sommerlath begravdes, ett tillfälle då alla som hade möjlighet självklart ville vara med och säga farväl.

Kungaparet testades negativt för corona

Både kungaparet och kronprinsessparet testades självklart omedelbart, men de visade alla upp negativa provsvar och hovet kunde andas ut.

När Carl Philip och Sofia nu blir friska kan det istället innebära väldigt goda nyheter för hela kungafamiljen. I och med att de haft viruset är det stor chans att de nu har antikroppar, vilket gör att det går att träffa personer inom riskgrupper. Med lite tur skulle det alltså kunna innebära att deras barn kan träffa sin farmor och farfar under julen utan någon större risk, enligt Folkhälsomyndighetens direktiv.

prinsessan sofia prins gabriel prins carl philip

Prins Gabriel med mamma Sofia, pappa Carl Philip och farfar kungen.

TT

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida angående antikroppar mot coronaviruset:

”Baserat på den kunskap som finns i dag är det troligt att så kallade IgG-antikroppar mot covid-19 helt eller delvis ger ett skydd mot en ny infektion med allvarliga symptom. I den uppdaterade vägledningen bedömer Folkhälsomyndigheten att ett positivt antikroppstest sannolikt ger ett skydd i upp till ett halvår från att personen fått sitt testresultat. Men med ökad kunskap kan detta komma att uppdateras.”

Det innebär att har man haft viruset och därmed fått antikroppar kan man med ganska stor säkerhet umgås med personer i riskgrupp.

– Vi bedömer i dagsläget att ett positivt antikroppstest ökar möjligheten till umgänge med framför allt närstående, vilket kan vara betydelsefullt särskilt för personer över 70 år och personer som tillhör en riskgrupp. De kan också i större utsträckning träffa närstående som har antikroppar även om de själva inte har det. Men man behöver alltid göra en egen bedömning utifrån den enskilda situationen och ta ett eget ansvar som individ, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till Folkhälsomyndighetens hemsida.