Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beslutet – Chris O'Neill stoppas från att träffa sina egna barn

17 mar, 2023, 09:22 
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine

Chris O'Neill stoppas från att träffa sina egna barn.

Annons

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine har meddelat att de ska flytta hem till Sverige. I augusti går flyttlasset – och Madeleines lägenhet i Hovstallet står redo.

En fantastisk nyhet, som på sista tiden fått en lite bitter eftersmak. Det har nämligen avslöjats något avgörande om Chris.

Chris O'Neill tvingas leva isär från familjen

Frågan ventilerades första gången av den svenska intresseorganisationen Svenskar i världen hade en livefika med migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

– Chris är ju brittisk-amerikan och kommer alltså från ett tredje land i det här sammanhanget. Får de flytta hem tillsammans utan att vara separerade upp till två år eller kommer han få undantag av processen, som alla andra "vanliga" behöver genomgå?, frågar generalsekreteraren Cecilia Borglin.

– Det är en mycket bra fråga. Jag tror att man behöver vända sig till migrationsverket för att ta reda på hur de hanteras, men det är klart att lagstiftningen ska gälla generellt för alla. Men det finns ett antal anledningar till undantag, och hur man gör i det här enskilda fallet kan ju inte jag förutspå utan det måste vara upp till rättstillämparen att göra det, svarar migrationsministern.

Måste separeras

Så påverkas Chris jobb efter flytten till SverigeBrand logo
Så påverkas Chris jobb efter flytten till Sverige

Nättidningen The Local har rotat i frågan och deras sammanställning visar att processen kan bli tuff för Chris del. Madeleines make kommer inte att kunna flytta förrän hans ansökan om uppehållstillstånd blivit behandlad – en process som i snitt tar ungefär femton månader. Och under den här tiden kommer han, enligt The Local, bara få besöka Sverige korta sjok. 90 dagar per gång, inte mer.

Det är tuffa nyheter för den kärleksfulle familjefadern Chris, som självfallet ogärna lever utan prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

"Det verkar som att Chris och Madeleine, precis som många par där en är svensk och den andre är en invånare från ett land utanför EU, måste leva i sär, där Chris separeras från sina barn i flera månader åt gången", skriver The Local.

Annons