Beslutet för Ewa Westling – vägrar ställa upp!

ewa westling

Ewa Westling har, som prins Daniels mamma, blivit en offentlig person. Men på en fråga blir det ett blankt nej.
Slå på ljud

Ewa Westling och hennes make Olle har, lite mot sin vilja, blivit rikskändisar. Trots detta lever de ett vanligt hederligt Svensson-liv. De bor som bekant i Ockelbo, ungefär tre mil norr om Sandviken, i ett falurött villaområde. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Beslutet för Ewa Westling – vägrar ställa upp!

ewa westling

Men nu är alltså paret Westling offentliga personer, i någon mån. De åtnjuter dock inte samma privilegier som sin son Daniel. De kan till exempel inte räkna med skydd från Säpo.

Där säger Säkerhetspolisen nej.

– Formellt ingår de inte i vårt ansvar för personskydd då de inte ingår i den centrala statsledningen, har Patrik Peter, pressekreterare vid Säpo, sagt till TT.

Inför bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel pratades det en del om vilka som skulle skydda Ewa och Olle Westling. Säpo ville inte bjuda på några detaljer.

– Vi har ett väldigt nära samarbete med lokala polismyndigheter som kan vidta liknande åtgärder när det gäller andra personer som är i behov av det, sa Patrik Peter.

 

LÄS OCKSÅ: Stora livsförändringen för Ewa och Olle Westling!

“Olle Westling log stolt”

I Johan T Lindwalls bok “Victoria – prinsessa och mamma” beskriver vår chefredaktör ett ögonblick som ägde rum under Estelles dop. Ögonblicket sammanfattar paret Westlings stora resa ganska så bra.

“Det blev helt tyst inne i kyrkan när de stora dörrarna öppnades. In kom Ewa och Olle Westling. Jag hade fått en fantastisk plats och satt precis vid gången. När Daniels föräldrar nu klev in i kyrkan skrevs historia, för strax bakom dem kom statsminister Fredrik Reinfeldt. På en enda morgon hade rangordningen ändrats: Nu var Ewa och Olle Westling farföräldrar till Sveriges framtida drottning och de stod genast i högre rang än självaste statsministern”, skriver Johan. 

“Olle Westling log stolt mot mig när han passerade min plats. För första gången på länge såg han ut att trivas i de finare salongerna.”

 

LÄS OCKSÅ: Ockelbo-grannarnas beslut – efter Ewa Westlings vädjan