Beslutet – Victoria går emot alla andra kungligheter i Europa

kronprinsessan victoria

Kronprinsessan har en plan för hur hon ska hantera coronakrisen.En plan som är unik för kungligheterna i Europa.

När både det danska och norska hovet ställde in alla sina engagemang och besök valde det svenska kungahuset en annan väg. De utfärdade nya direktiv som innebar en större försiktighet – men kronans representanter har ändå fortsatt jobba.

Kronprinsessan Victoria är faktiskt en av väldigt få europeiska kungligheter som fortfarande utför sina kungliga plikter.

Coronaviruset: Kronprinsessan Victoria går emot alla andra

Victoria och prins Daniel var och besökte Roy Fares.

Victoria och prins Daniel var och besökte Roy Fares.

På onsdagen var de till exempel på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm för att träffa en grupp KTH-forskare som utvecklar ett nytt coronatest. Därefter bar det vidare till Region Stockholm och den Regionala särskilda sjukvårdsledningen (RSSL) som tillsammans med Smittskydd Stockholm leder insatsen med att begränsa spridningen av coronaviruset och covid-19. De rundade av dagen med ett besök hos kändisbagaren Roy Fares.

Faktum är att detta gör Victoria till något av en anomali. De flesta kungligheterna i Europa har valt att stanna hemma, låsa om sig och rida ut coronastormen i isolering.

Till exempel meddelade det norska hovet att kung Harald och drottning Sonja kommer att isolera sig i Oslo fram till mitten av april. Nu tillhör visserligen Harald och Sonja riskgruppen på grund av sina relativt höga åldrar – men det är ändå ett tecken på att den norska monarkin resonerar annorlunda.

Så gör alla andra

I Storbritannien råder samma läge. Deras tronarvinge, prins William, har stängt in sig tillsammans med hustrun Kate på Anmer Hall i Norfolk.

I Holland har kung Willem-Alexander och hans familj på valt att sätta sig själva i karantän i två veckor. Österrikiska Lech, där familjen nyligen var på skidsemester, har nämligen drabbats av en utbredd spridning av coronaviruset.

I Danmark har prins Joachim och hans Marie också valt självisolering, efter att de kommit hem från sin vistelse i Paris. Deras son Henrik drabbades nyligen av andningsbesvär, men testade negativt för coronaviruset.

I Spanien har kung Felipe precis som resten av landet belagts med utegångsförbud. Alla kungliga angelägenheter sköter han via videoteknik.

 

LÄS OCKSÅ: Victoria besöker sjukhus – mitt i nödläget