Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Besvikelsen efter kungens beslut – därför dyker han inte upp: ”Dåligt”

19 feb, 2024, 14:30 
Kungen och drottning Silvia väljer att inte dyka upp på viktiga idrottshändelsen.
Annons

Stugan i Storlien har varit i familjen länge. Det var här som kungen och drottning Silvia tillbringade de flesta sport- och påskloven med barnen, och under 1980-talet hade kungafamiljen som tradition att dela med sig av härliga vinterbilder från Storlien.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Kungens intresse för skidåkning har förts vidare till barn och barnbarn. Även om traditionen att dela med sig av familjebilder har upphört, så är fjällstugan i Storlien fortfarande en viktig mötesplats.

– Den har varit i familjens ägo sedan 1932 och mina föräldrar var där många gånger. Det var också där som våra barn lärde sig att uppskatta vintersporter – och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar, har kungen sagt.

Annons
Kungafamiljen
Kungafamiljen älskar att åka skidor. Här är en bild från förr på drottning Silvia, kronprinsessan Madeleine, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och kungen.Charles Hammarsten/TT

Besvikelsen: ”Dåligt”

Kungen har dessutom flera gånger varit på plats vid diverse tävlingar och viktiga mästerskap. I mitten av mars planerar han att åka till Falun för att på nära håll kunna ta del av de Svenska Skidspelen.

Däremot tackar han nej till skidskyttet i Östersund och skidskytte-VM i tjeckiska Nove Mesto, något som lämnat en viss besvikelse hos skidskyttestjärnan Hanna Öberg.

– Lite dåligt kanske, men jag fattar att det är enklare att åka till Falun än Tjeckien, säger Hanna Öberg till Aftonbladet.

Hovets svar

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson håller med sin kollega och hade uppskattat kungens närvaro.

Annons

– Jag har suttit ner med kungen vid något tillfälle och jag vet att han är ett stort skidskyttefan. Klart att det hade varit kul om han var här, men jag förstår att han har väldigt mycket annat att göra.

I ett mejl bekräftar dock hovet att kungen följer tävlingarna från distans.

”Kungen är mycket intresserad av vintersporterna och följer med intresse tävlingar och mästerskap, ibland även genom att personligen vara på plats. De svenska framgångarna i årets världsmästerskap i skidskytte följer Kungen dock på distans”.

Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia är ibland på plats när det vankas viktiga vintersporthändelser.JONTE WENTZEL

Foto: TT

Annons