Bilden av svenska kronprinsessan i Norge kritiseras

kronprinsessan victoria atlantic crossing

Gorm Kallestad
Expressens krönikör Cecilia Hagen tycker att man tummat lite för mycket på sanningen.
Kungens liv blir tv-serie!
Slå på ljud

Tv-tittarnas aptit på serier om kungafamiler runt om i världen verkar aldrig kunna ta slut. Först var det The Crown, där vi följer den brittiska monarkin ur drottning Elizabeths perspektiv, och snart kommer den svenska versionen i TV4.

Däremellan har vi fått ta del av både serien Drottningarna i TV4, där Sofia Helin lett oss genom historien för att bättre lära känna de svenska drottningarna, i en dramatiserad version. Samma skådespelare går just nu att se som kronprinsessan Märtha av Norge i serien Atlantic Crossing, som handlar om norska kungaparet under andra världskriget.

Nu ifrågasätts seriens sanningshalt av Expressens krönikör Cecilia Hagen. Det är speciellt en scen som fastnat på hennes näthinna och som hon även skriver om i krönikan. Det är den när prinsessan Märtha, eller Martha som hon kallades av sina amerikanska vänner, är på middag med Franklin D Roosevelt och Eleanor Roosevelt.

Kritiken av Atlantic Crossing och svenska kronprinsessan

I serien framstår det som att Märtha är den som övertalar amerikas president att ge sig in i kriget, men det stämmer inte alls, enligt krönikören.

sofia helin

Sofia Helin gestaltar kronprinsessan Märtha och Kyle MacLachlan är president Franklin D. Roosevelt I serien Atlantic Crossing.

Dusan Martincek

”Mycket rart alltihop men filmen gör inga som helst försök att stämma överens med hur det var på riktigt, muttrade jag framför tv-n. USA hade redan kastat sig in i andra världskriget, det skedde direkt efter japanernas attack på Pearl Harbor. Och den inträffade den 7 december detta år.”

”Fast där hade jag fel. Själva julfirandet skedde året innan, 1940. Det tog alltså FDR ett helt år att uppfylla sitt löfte till Märtha. Ungefär varför lär vi få veta i nästa avsnitt. ”

Även programmet Drottningarna skapade kontrovers på grund av tagna friheter med sanningshalten. Efter det första avsnittet, där Karin Månsdotter avhandlades, klev historikerna och makarna Katarina Lindbergh Harrison och Dick Harrison fram och riktade kritik mot TV4. De ansåg att kung Erik XIV blev smutskastad och att programmet rent generellt tog sig alldeles för stora friheter med det historiska stoffet.

Historikern Dick Harrison gick så långt att han ansåg att programmet borde stoppas.

”Det är historieförfalskning ... I stället för att 900 000 tittare blir klokare blir de desinformerade ... Alltså bör programmen dras in, faktagranskas och revideras”, skriver Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Kungahuset i tv-program – bilderna som profilen inte vill se