Bilden avslöjar: Drottning Silvias oväntade sida!

Drottning Silvia i telefon i biblioteket på Stenhammar

Telefonen! Stolen! Och privatlooken! Drottning Silvias hemmajobbande på Stenhammar är inte som du tror...

Hon är en powerkvinna, vår drottning. Frågar du henne vad hon har gjort på jobbet just den här dagen – så blir svaret: Rivit av ett telefonmöte med Tysklands First Lady.

Drottningen är på Stenhammar förstås, i biblioteket. Men ramen för mötet är inte precis vad man tror: Telefon ser ut att vara en hederlig 1990-talare och den har SLADD. De sköna fåtöljerna har drottningen valt bort, i stället sitter hon rakt upp och ner på en vanlig enkel trästol. Och sedan har vi klädkoden! Till och med Silvia har skalat ner, precis som alla andra som jobbar hemifrån, nu har hon toppmöte i blommig blus och stickad kofta.

Drottning Silvia i telefon i biblioteket på Stenhammar

Drottning Silvia pratar med tyska presidenthustrun Elke Büdenbender hemifrån biblioteket på Stenhammar.

Så klär sig drottning Silvia privat

Drottningen i ett videomöte på Stenhammars slott.

…och här har vi drottningen mitt uppe i ett annat möte, klädd i tröja.

Två månaders hemmaisolering har det blivit så här långt, men jobbet pågår, bara på lite andra sätt. Den här förmiddagen handlade det om Tysklands tredje Barnahus, som med stöd av drottning Silvias barnrättsorganisation Childhood ska öppna i Berlin i september.

Det var alltså Barnahus Berlin som drottningen och Elke Büdenbender, gift med Tysklands förbundspresident, diskuterade. De träffades för övrigt så sent om i höstas, när drottningen invigde Barnahuset i sin födelsestad Heidelberg.

Drottning Silvia i med Tysklands First Lady Elke Büdenbender.

Drottning Silvia med Tysklands First Lady.

– I en idealvärld skulle Childhoods barnahus inte vara nödvändiga. Men verkligheten är annorlunda. När det fruktansvärda har hänt och ett barn har upplevt våld är det viktigt att det får bästa möjliga stöd, sa drottningen då.

Drottningen, Childhood och Barnahusen

Drottning Silvia vid invigningen av Barnahus Heidelberg.

Den högtidliga invigningen av Barnahus Heidelberg i höstas.

Barnahusen är till för barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. ”Det unika med Barnahusen är att de samlar alla myndigheter och all expertis på en plats, vilket gör att barn som utsatts för fysiskt eller sexuellt våld bara behöver berätta sin historia en gång” skriver Childhood på sin hemsida.

Barnahusen stöttas av drottning Silvia och Childhood.

Barnahusen stöttas av drottning Silvia och hennes Childhood.

Konceptet kommer ursprungligen från Island och etablerades i Sverige med starkt stöd av drottning Silvia och Childhood. I dag finns det drygt trettio Barnahus i Sverige och färdiga eller blivande hus i bland annat Tyskland, Vitryssland, Polen, Sydafrika och Brasilien.

Drottning Silvia vid invigningen av Barnahus Heidelberg.

Om coronaläget lättar kanske drottning Silvia kan vara på plats vid nästa invigning, i september i Berlin?

Foto: Kungl. Hovstaterna, TT.