Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden avslöjar: Så favoriserar kungen kronprinsessan Victoria

21 nov, 2020, 20:00 
Kronprinsessan Victoria Kungen
Kronprinsessan Victoria har en särställning i kungafamiljen – och det slår också igenom privat.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Du missade väl inte kungens meddelande till hela svenska folket, med det livsviktiga budskapet ”Håll i. Håll ut!”?

– Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen, sa kungen.

Hemma hos kungaparet på Drottningholm

Nu var det ju innehållet som var det centrala – men visst var det också kul att få hänga med in i kungaparets privata våning på Drottningholms slott och se arbetshörnan!

Kungen Kung Carl Gustaf Drottningholm Drottningholms slott
Elegant! Kungens privata skrivbord på Drottningholm.

Det är alltså här som kungen sitter när han undertecknar sina viktiga dokument, i skenet från Josef Franks klassiska golvlampa ”Lilla Kamelen”. På skrivklaffen skymtar ett skrivbordsunderlägg i läder med fin patina, ett matchande pappersställ, en brevkniv och en kalender (eller möjligen adressbok) med guldsnitt och kungens krönta monogram.

Annons

Väggarna är målade i en grågrön nyans och fönstret vetter in mot innergården där drottning Silvia har sin pool. Och man blir faktiskt lite nyfiken på om hon och kungen delar skrivbord? När drottningen intervjuades för magasinet Elle inför 75-årsdagen satt hon på exakt samma plats, på samma rödklädda stol, och arbetade.

Men det finns också flera andra detaljer som sticker ut och värmer lite extra. Ovanpå den antika sekretären med sina intarsiainläggningar ligger ett guldglänsande fickur, och avslöjar en av kungens privata passioner:

– Klockor och urmakeri har blivit ett stort personligt intresse för mig, En riktigt fin klocka är ju inte bara tekniskt fulländad. Den är också vacker att se på, sa kungen i ett av sina tal för några år sedan.

Och intill står de: De två fotona på kronprinsessan Victoria, Sveriges tronföljare, i sina läderramar. Hon ser ut att vara tre-fyra år och kanske är det kungen som har tagit dem själv.

Kungens arbetshörna med bilder på kronprinsessan Victoria som barn
Fotona på kronprinsessan Victoria som liten flicka sprider ljus och hopp i en mörk tid.

Att kungen har valt att ha bilder där på just Victoria visar också hennes särställning i familjen. Och så finns hon med honom på ett hörn, trots att nu de är isolerade från varandra på obestämd tid.

Kronprinsessan Victoria 1981 Kungen var fotograf
Kronprinsessan Victoria fotograferad av pappa kungen 1981.

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons