Bilden på Daniel och Victoria väcker känslor: "En skymf, en skam!"

Bilden på Daniel och Victoria väcker känslor: "En skymf, en skam!"

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fångats på bild. Men bilden ifråga väcker starka känslor.
7 saker du inte visste om Eva O'Neill
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel inför miljoner tv-tittare och en glansögd åhörarskara i Storkyrkan.

Detta ville Riksbanken, denna anrika institution, hedra på sitt sätt. Man satte planerna i verket och skickade ut ett pressmeddelande.

Kronprinsessan Victoria finns som mynt

"Riksbanken ger ut två minnesmynt med anledning av kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop den 19 juni 2010: ett silvermynt i valören 300 kronor och ett guldmynt i valören 4 000 kronor. Formgivare är Ernst Nordin. Framsidan på mynten visar ett porträtt av brudparet med texten 'KRONPRINSESSAN VICTORIA PRINS DANIEL' och datum för bröllopet, 19 juni 2010. På frånsidan avbildas kronprinsessans vapen", skrev Riksbanken.

Mynten kom ut i begränsad upplaga och är idag ganska eftertraktade bland samlarna. Samlare som Carl Cronsioe.

"Det är en skam och en skymf"

Carl är en aktiv myntsamlare och blev köpsugen när han fick höra om minnesmynten. Men när han väl fick se dyrgriparna, så kom chocken.

– Min första tanke var: "en skam, en skymf". Hur kan en institution som Riksbanken släppa ifrån sig något sådant här? Det är obegripligt. Jag har samlat mynt länge och har full förståelse för att gravyrkonsten är ett svårt hantverk. Det kan vara svårt att vara precis i formgivningen, att fånga alla ansiktets små subtiliteter och så vidare. Men det här är inte ju inte likt någonstans! Jag kommer inte att köpa de här mynten. Inte en chans, säger Carl.

Här ser ni de beryktade mynten. Vad tycker ni – är de porträttlika?

Det beryktade myntet.

Man får anta att Victoria och Daniel är nöjda. Det var idel leenden när kronprinsessparet fick mynten av riksbanksfullmäktiges ordförande Johan Gernandt på slottet. Med på överlämnandet var också förste vice riksbankschef Svante Öberg, vice ordförande riksbanksfullmäktige Leif Pagrotsky samt enhetschef Christina Wejshammar.