Bilden på drottning Elizabeth chockar – avslöjar hemliga sjukdomen

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth har kämpat med hälsobesvär den senaste månaden.
Slå på ljud

Drottning Elizabeths hälsa har hamnat i fokus den sista tiden. Den annars så pigga 95-åringen har tvingats ställa in flera åtaganden i rad eftersom kroppen strejkat.

Först fick vi höra att Elizabeths resa till Nordirland ställts in på läkarnas inrådan. Det sades dock att drottningen var vid god hälsa och vilade upp sig på Windsor Castle. Men så kom sanningen fram.

Drottning Elizabeth inlagd på sjukhus

Elizabeth hade i själva verket tvingats tillbringa en natt på sjukhus, eftersom läkarna kände sig manade att utföra "preliminära undersökningar". Exakt vad detta innebär har vi inte fått veta.

Nicholas Witchell, hovreporter på BBC, var märkbart frustrerad över läget.

– Vi fick höra från Buckingham Palace att drottningen var hemma på Windsor och vilade. Och medan vi fick höra det och förde detta vidare till våra tittare, lyssnare, tidningarna till sina läsare, så var hon i själva verket på sjukhus och genomgick undersökningar, sa Nicholas i BBC Breakfast.

Nu har drottningen återvänt i tjänsten, men oron finns fortfarande där. Premiärminister Boris Johnsons närmaste militäre rådgivare Sir Nick Carter var nyligen på besök i Windsor Castle för att tacka för sig efter två år på sin post.

Detta är förklaringen till lila händer

Bilderna från hans möte med drottningen lades ut på Buckingham Palaces sociala medier, men många hade svårt att se bortom en specifik detalj. Elizabeths händer.

De är märkbart lila på bilden, vilket läkaren Sarah Jarvis menar är ett tecken på en hemlig sjukdom.

– Det beror troligen på dålig blodcirkulation. Ett av de vanligaste skälen till att man får lila händer i kyliga temperaturer är en sjukdom som heter Raynauds fenomen, där de små blodkärlen som leder blodet till händerna och fötterna stänger igen. Om drottningen var i ett kallt rum när bilden togs eller precis hade varit utomhus, då kan det här vara förklaringen, säger Sarah.

– Det beror på att syret i de trånga blodkärlen tar slut och man inte får mer syresatt blod.