Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Bilden på drottning Silvia väcker förvirring – nu svarar hovet

25 jun, 2024, 04:30 
Vendela Lönnqvist
Jessica Gow/TT
Det vankades fest på slottet – men många är fundersamma till varför. Svensk Damtidning förklarar!
Annons
Kärleksögonblicket mellan kungen & Silvia • Avslöjar: Chris hemliga 50-årsfest! • Här gör Julian, 3, kunglig debut – 3 kungliga snackisar från vecka 25!Brand logo
Kärleksögonblicket mellan kungen & Silvia • Avslöjar: Chris hemliga 50-årsfest! • Här gör Julian, 3, kunglig debut – 3 kungliga snackisar från vecka 25!

Den 15 juni var det dags – kungen och drottningen bjöd in till en ordentlig fest på slottet för att fira Silvias 80-årsdag.

Drottning Silvia bjöd in till fest

Under den tidiga kvällen började gästerna rulla in på slottsgården i Stockholm. Totalt var drygt 300 gäster bjuda, och alla var finklädda ut i fingerspetsarna.

Gästerna hade flugit in från alla möjliga håll och kanter i världen, bland annat Silvias väninnor från Brasilien och kungens släktingar från Tyskland.

Annons

Prinsessan Madeleine på plats

Även tre av Hagasessorna var på plats – och kanske kvällens största snackis prinsessan Madeleine, som bara dagar innan hade landat i Sverige med sina tre barn.

Chris O’Neill var dock kvar i USA, men det stoppade inte hans mamma Eva O’Neill från att ta sig till firandet.

Drottning Silvias fest väcker förvirring

Det är dock många som ställt sig fundersamma kring varför drottning Silvia firas nu. För de med koll vet ju att drottningen fyller år i december.

Annons

”Va? Silvia är ju född den 23 december??? Och blir åttioår i år, alltså har hon inte fyllt än…”, skriver en person.

”Fyller inte Silvia år dagen före julafton?” poängterar en annan.

”Fyller inte drottningen år den 23 december?”, skriver en tredje.

Hovets förklaring efter förvirringen

Det finns faktiskt en enkel förklaring på det hela. Dagen innan firandet pratade Svensk Damtidning med hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Drottningen firar sin födelsedag med en privat sommarfest nu, ett halvår i efterskott. Men kungafamiljen har som sagt valt att hålla firandet helt privat.

Det har alltså att göra med superåret som var 2023, men det är ju också roligare att fira den stora dagen när värmen har kommit till Sverige!

Annons