Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden på drottning Silvia visar sorgliga sanningen

14 feb, 2021, 14:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia har försökt stå rakryggad under krisen. I ett ögonblick lät hon sorgen visa sig.
Annons
Här är bildbevisen: Silvia älskar sina barnbarn!Brand logo
Här är bildbevisen: Silvia älskar sina barnbarn!

Drottning Silvia har länge engagerat sig för att hjälpa demenssjuka. För 25 år sedan grundade hon Silviahemmet för att sprida kunskap om sjukdomen.

Ett år senare tvingades drottningen ta farväl av sin älskade mamma, Alice Sommerlath, som dog i Alzheimer. Oktober 2020 gick Silvias storebror bort i samma sjukdom.

Idag, den 14 februari, firar Silviahemmet 25 år. På kungahusets hemsida har en bild publicerats på drottningen. Fotografiet togs i samband med invigningen 1996.

Drottning Silvia
Drottning Silvia stolt över det då nyinvigda Silviahemmet, 1996.

Drottningen strålar på bilden, det var en glädjens dag. Nu, 25 år senare, blir fotografiet en påminnelse om den svåra situationen vi befinner oss i.

Drottning Silvias sorg

Våren 2020 skakades drottningen om rejält. Silviahemmet, som blivit en livsavgörande mötesplats för äldre med demenssjukdom, tvingades tillfälligt stängas ner.

Annons

Anledningen var det farliga coronaviruset som då nyligen tagit sitt grepp om Sverige.

– Alla i personalen gick tillbaka till den övriga vården, till olika sjukhus. En del har också arbetat vidare med våra dagpatienter, besökt dem på deras ordinarie boenden, tagit promenader med dem, för att behålla kontinuiteten. Det är väldigt fint, sa drottningen då till Aftonbladet.

Drottning Silvias öppna brev till drabbade

Även om Silvia i intervjuer försökte hålla skenet uppe var det tydligt att situationen påverkade henne.

Drottningen, som ägnat sitt liv åt att göra demenssjukas liv bättre, såg nu hur samma personer hamnade i kläm. I ett öppet brev tillät hon sig uttrycka sorgen:

"I den pandemi som nu drabbar världen, och som förändrar så många liv, tänker jag särskilt på alla Er äldre och demenssjuka som är i ett extra utsatt läge.

Likaså tänker jag med tacksamhet på alla som arbetar inom äldreomsorgen och demenssjukvården med att ta hand om våra gamla och hjälpa dem att känna trygghet – ibland under mycket krävande omständigheter. Era insatser är ovärderliga"

Annons

Drottningen sträckte även ut en tröstande hand till alla anhöriga – hon själv vet hur svårt det kan vara:

Av egen erfarenhet vet jag också hur utmanande det kan vara som anhörig till en person med demenssjukdom; hur mycket oro och frustration man kan känna. För närvarande är Er situation kanske svårare än någonsin", skrev drottningen bland annat.

Foto: TT

Annons