Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden på Silvia från semestern väcker frågor

22 jun, 2020, 20:00 
Drottningen och kungen spenderade en härlig midsommar på Solliden – men vad var det för folkdräkt Silvia hade på sig.
Annons
Titta – är du längre än kungafamiljen?Brand logo
Titta – är du längre än kungafamiljen?

Coronapandemin har gjort att kungahuset behövt anpassa sitt liv efter nya restriktioner och regler, men det blev ett midsommarfirande för kungen och drottningen ändå!

I år råkade dessutom midsommarafton infalla på kungaparets bröllopsdag, så det var extra mycket att fira. På kungahusets instagram publicerades det en bild och en video på de båda ute vid slottet på Solliden, Öland, dit det nu var helt okej för paret att befinna sig tack vare de slopade reserestriktionerna.

Kungen hade en somrig beige kavaj på sig med ljus skjorta och ljusa byxor medan Silvia syntes i folkdräkt, och det var inte vilken folkdräkt som helst. Oftast ser vi ju de kvinnliga medlemmarna av kungafamiljen bära den blågula Sverigedräkten, men så var inte fallet på midsommar. Enligt Svensk Damtidnings hovreporter Helena Wiklund har det med platsen att göra. Drottningen bar nämligen Ölands folkdräkt, vilket är tradition när hon befinner sig på Solliden.

Annons

– Ölandsdräkten är liksom den givna klädkoden när Victoria och drottning Silvia är på Öland, i alla fall i vissa officiella sammanhang. Som på Victoriadagen, då är det alltid Ölandsdräkt som gäller för dem vid konserten på kvällen. Och drottningen bär även sin Ölandsdräkt vid ceremonin på Solliden i samband med att kungen delar ut pris till Årets ölänning, säger Helena.

Silvia ser vi ofta i Sverigedräkten, som hon bär upp med den äran!
Silvia ser vi ofta i Sverigedräkten, som hon bär upp med den äran!

Men är man på öländsk mark så är man, och trots att det inte fanns möjlighet att ordna något större firande i år väljer drottningen alltså att återigen bära Ölandsdräkten.

– Som med så mycket annat i deras liv handlar det i grunden om att de upprätthåller en gammal kunglig tradition. Kronprinsessans farfars farmor drottning Victoria – som lät bygga Solliden – var ju känd för att bära Ölandsdräkt när hon vistades på Öland, och drottningen och Victoria går helt enkelt i hennes fotspår.

Visst är det fint att Silvia håller liv i den fina traditionen att hylla den del av den öländska kulturen som folkdräkten representerar?

Foto: TT/Kungahusets Instagram

Annons