Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilder inifrån Victoria och Daniels privata hem sprids – här råkar de visa för mycket

29 jan, 2024, 08:00 

Det var oväntat – bilder från kronprinsessparets hem sprids nu utomlands.

Annons

Det var 2010 som kronprinsessan Victoria och prins Daniel valde att flytta in i historiska Haga slott. Slottet var tidigare hem till de fyra Hagasessorna och en annan tronföljare: kungen!

Det händer inte alltför ofta att vi får kika in i Haga slott, som ju är familjens privata boende. Men det finns några unika bilder från det vackra slottet i Solna – som nu sprids utomlands.

Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Så mycket kostade renoveringarna av Haga slott

Inför att Victoria och Daniel skulle flytta till Haga totalrenoverades det – och priset gick på 45 miljoner kronor!

Annons

Ingen nätt summa, men slottet rymmer också 40 rum och är byggt 1805.

– Det har krävts ett betydligt mer omfattande stambyte än vi räknade med. Sedan har vi fått radon- och asbestsanera. Och så fick vi åtgärda en fuktskada, sa Anders Ahlberg, fastighetschef på Statens fastighetsverk till Aftonbladet då.

Det krävs ju också lite extra åtgärder när man gör ett slott inflyttningsklart för en kronprinsessa med familj. Förutom att man topprenoverade kök, tvättstuga och badrum finns det andra desto "tråkigare" saker att lägga pengar på.

Enligt Aftonbladet fanns det nämligen en budget på hela 16 miljoner – bara för att täcka säkerheten. Höga staket, rörelsedetektorer, otaliga säkerhetsvakter och kameror var bara några saker som behövdes innan inflytt.

Flygbild på Haga slott
Haga slott är omgiven av lummig grönska, och den enorma och populära Hagaparken.
Annons

Kika in i Haga slott – så bor kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Nu har Victoria och Daniel bott i Haga slott i drygt 14 år, och de trivs väldigt bra. För Victoria finns också en känslomässig koppling till Haga:

– Med tanke på att jag inte har träffat min farfar eller min farmor så blev det på något sätt att komma dem lite närmare, har hon sagt.

Och visst förstår man att de trivs – bostadsytan på 1550 kvadratmeter är inredd till perfektion, och dessutom rymmer det kontor, hemmagym och representationsytor.

Annons
Denna bild delade kungahuset, på när Daniel jobbar på kontoret i Haga. Och då fick vi kanske se mer än det var tänkt – kolla in sladdkaoset!
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i möte på Haga slott
Ibland sker mötena hemma på Haga, men då är det i "jobbdelarna" av slottet.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i videomöte på Haga
Hemmajobb? Inga problem!
Kronprinsessan Victoria i den kungliga matsalen i Haga slott
Victoria visar upp den pampiga kungliga matsalen.
Kronprinsessan Victoria i sitt vardagsrum
Grått, med några röda färgklickar – så snyggt!
Annons

Det är dock rätt få av de 1550 kvadratmetrarna som allmänheten fått se. De gånger Victoria och Daniel bjudit in till Haga är det oftast de officiella ytorna som visas upp, och det är lika slående varje gång hur vackert det är!

Nu uppmärksammas kronprinsessparets hem i utländsk press, närmare bestämt i tidningen Hello. Där sammanställer man kungliga bostäder runt om i världen, och Haga har en självklart plats på listan. De hyllar även inredningen i det officiella vardagsrummet:

Annons

"Rummet har ett vitt och grått färgschema med ett soffbord i grått marmor, gräddfärgade soffor fodrade med grå sammetskuddar och orangefärgade gardiner för att lägga till en släng av färg."

Kronprinsessfamiljen fikar med prins William och prinsessan Kate på Haga slott
När prins William och prinsessan Kate var på Sverige-besök 2018 blev det Afternoon tea på Haga!

Det var Helena Belfrage som fick huvudansvar över inredningen, och prinsessan Madeleine valde ihop med vännen Louise Thott (då Gottlieb) att hjälpa till.

Med åren har Victoria och Daniel också satt sin personliga touch på hemmet. När Carina Bergfeldt intervjuade prinsen i fjol visade han upp en fotovägg med bilder tagna av fotografen Gunnar Smoliansky 1967 – föreställandes Ockelbo. Dessutom är både Daniel och Victoria väldigt konstintresserade – så det finns inte många tomma väggar!

Prinsessan Madeleine och Louise Thott lämnar Haga slott med tapetprover i handen
Madeleine och Louise lämnar Haga slott med tapetprover.

Foto: TT/Kungliga Hovstaterna

Annons