Bilderna avslöjar: Sanningen om Madeleines hund

16 sep, 2020, 21:00 
Prinsessan Madeleine prins Nicolas hunden Teddy
Rasen. Åldern. Storbråket. Här är sanningen om prinsessan Madeleines blandrashund – efter tuffa kritiken.
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

 

Prinsessan Madeleines blandrasvalp hamnade mitt i vårens kungliga hundkrig. Då kunde ingen säga hur Teddy Bernadotte skulle bli som vuxen. Men nu är han åtta månader – och de nya bilderna från Miami ger en tydlig bild:

– För mig ser det ut som en typisk labradoodle, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

– Om jag såg prinsessans hund på gatan skulle jag spontant säga att det där är en blandras där man använt pudel och labrador.

Sanningen om Madeleines hund

Prinsessan Madeleines hund Teddy.
Att Madeleine och Victoria skaffat varsin blandrashund väckte het debatt i våras. Vissa av Kennelklubbens medlemmar krävde att kungen skulle avgå.
Recept.se Nyhetsbrev

– Att detta är en labradoodle, det ser man på pälsen, huvudet och uttrycket. Och färgen – den är också typisk. Prinsessans hund ser ut att ha valppäls fortfarande, och på de här hundarna är pälsen ett problem. Det där är ingen lättskött päls! säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben.

Annons

– Labradoodle-pälsen är helt enkelt svår att arbeta med, det är det man hör från triminstituten. Även om det förstås kan skilja sig från hund till hund.

Prinsessan Madeleines hund Teddy
Prinsessan Madeleine kan få det tufft med Teddys päls.

Svensk Dam har även talat med Cajsa Stålhammar som är ordförande i Svenska Labradoodleklubben och driver kennel Humlamaden:

– Prinsessan Madeleines hund ser ut att kunna vara en aprikosfärgad labradoodle. Det är ju inget som jag kan säga med hundraprocentig säkerhet, men det finns en rasstandard för labradoodle och hennes hund stämmer väldigt väl in på den. Det är allt från att den är kvadratisk i kroppen till att den har högt ansatta öron och den där typiska fleece-pälsen.

– En labradoodle ska ha fleece eller ull. Och den här hunden ser ut att ha en rastypisk päls. Det är en päls som inte fäller och som inte har några täckhår och ingen underull.

Labradoodeln Humlamadens Mimosa
Labradoodle är en blandras där man använt pudel och labrador. Här kennel Humlamadens Mimosa, aprikos och med fleecepäls. Likheten med Teddy Bernadotte är slående.

– Men det här är inte allergivänliga hundar, det är vi i Labradoodleklubben noga med att påpeka. Så enkelt är det inte. Även om labradoodle är en av flera sorters hundar som allergiker ofta berättar att de tål bättre. Men det är helt på individnivå.

Annons

Skulle du säga att labradoodle är en ras, eller en blandras?

– Många kallar den för en ras under utveckling. Men vi är väldigt tydliga med att detta inte är en ras som är ansluten till Svenska Kennelklubben.

– Och är man intresserad av en labradoodle så är det jätteviktigt vilken uppfödare man väljer. Det finns stor variation i hur dessa hundar kan födas upp. Svenska Labradoodleklubben har hårda krav på sina anslutna uppfödare angående bland annat hälsa och etik. Vi vill slå ett slag för bra avel.

Prinsessan Madeleine med familjen och hunden Teddy.
På lilla bilden ser du kungliga Miami-hunden som valp.

Foto: Kungliga Hovstaterna/Instagram, Cajsa Stålhammar/Kennel Humlamaden.

Annons