Bilderna kungafamiljen absolut inte vill att du ska se

Bilderna kungafamiljen absolut inte vill att du ska se

Här är bilderna som kungafamiljen inte vill att du ska se.

Herman Lindqvist om bråken i kungafamiljen: ”Synd om dem”
0:44

Efter reklamen: Herman Lindqvist om bråken i kungafamiljen: ”Synd om dem”

(0:44)

Slå på ljud

Man kan inte säga annat än att den svenska kungafamiljen har omfamnat de sociala medierna. Till skillnad från andra, mer konservativt lagda kungafamiljer, så använder våra monarker plattformen på ett kreativt, transparent vis.

Men transparensen har en gräns. Vid vissa tillfällen har något gått snett, en bild som inte var menad för publikation har slunkit igenom hovets filter och landat i cyperspace – bara för att lika snabbt bli raderad. Vi pratar om bilder som kungafamiljen egentligen inte vill att vi ska få se.

Drottning Silvia och kungen

Den snabbt raderade bilden!

Ett sådan publicering skedde mitt under coronapandemin. Då dök kungaparet upp på Zornmuséet i Mora, vilket dokumenterades på Instagram. På bilden kunde vi se kungaparet stå inne i huset på Zorngården, tillsammans med museidirektören Johan Cederlund. I kommentarsfältet fick kungen och drottning Silvia snabbt höra att de stod alldeles för nära Johan – det här var under eran då "social distansering" var ett nyckelbegrepp.

Efter beskedet – lugnet hemma hos Sofia och Carl Philip krossat

Bilderna som kungafamiljen inte vill att du ska få se

– Bilden lades ut av vår desk, men sedan tog jag beslutet att den skulle tas bort för att det var ett privat sammanhang, sa hovets informationschef Margareta Thorgren när Svensk Dam sökte henne.

I höstas skedde en liknande sak. Då publicerade prinsessan Madeleine en bild på döttrarna prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne.

Prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne

Så vacker bild – men så snabbt den försvann!

Till bilden skrev Madeleine:

”Grattis på Internationella flickdagen”.

Internationella flickdagen firas den 11 oktober varje år, som ett led i att synliggöra flickors utsatthet i världen. Ett fint syfte – men kort därpå var bilden borta. Madeleine hade råkade posta sitt inlägg en dag för sent, upptäckte sitt misstag och raderade.

Här vägrar Silvia skaka hand – fångas på film

Prinsessan Sofia? Jo, hon har också medvetet tagit bort bilder från sitt liv – men för henne var det en större operation. När hon förlovade sig med prins Carl Philip var hon mån att om gå vidare och lämna det förflutna bakom sig. Därför såg hon till att radera bloggen ”I staden som aldrig sover”, som hon drev med vännen Camilla Sundman när de levde i New York. På bloggen kunde man bland annat ta del av deras uteliv – men inte längre.