Bilderna på Elizabeth från begravningen chockar: ”Det är fruktansvärt”

drottning elizabeth

Yui Mok

Bilderna får folk att reagera, men situationen hade kunnat undvikas.

3 snackisar efter prins Philips begravning
Slå på ljud

När en så högt uppsatt person som prins Philip dör brukar det vara en begravning med hundratals sörjande på plats och folk som flockas på gatorna för att få en skymt av kistan och begravningsprocessionen. Så var inte fallet den här gången på grund av coronapandemin, något som blev plågsamt tydligt när på tv-bilderna inifrån kapellet i Windsor.

De 30 gästerna satt utspridda över bänkraderna, uppdelade i par eller familjer. Drottning Elizabeth satt närmast prästen och det gick inte att undgå faktumet att hon var helt ensam.

Det var flera meter mellan henne och den närmaste personen i kapellet, inte mycket till stöd när man ska sörja sin livspartner sedan mer än 7 decennium tillbaka.

Elizabeths val – isoleringen hade kunnat undvikas

På sociala medier var förstås reaktionerna kraftiga. Men det var kungliga reportern Charlie Proctor som påpekade att situationen hade kunnat undvikas.

drottning elizabeth

Drottning Elizabeth anlände till begravningsceremonin i bil. Bredvid henne skymtar hovdamen lady Susan.

ROTA

”Fanns det verkligen ingen plats i St Georges kapell för ladu Susan Hussey, drottningens hovdam, så att hennes majestät inte hade behövt sitta ensam.” frågar sig reportern på Twitter.

Lady Susan är nämligen en av drottningens allra närmsta medarbetare, och hade inte behövt hålla avståndet inne i kapellet.

”Lady Susan är med i drottningens bubbla och åkte i bilen tillsammans med henne idag” skriver Proctor.

Vi får alltså anta att drottningen själv valde att sitta ensam under begravningsceremonin, hur sorgligt det än verkade vara.

LÄS MER: Elizabeth tog avsked av prins Philip – se bilderna