Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Bilderna på kungen i direktsändning – som Silvia inte vill se: "En tragedi"

28 jan, 2023, 18:50 

Bilderna på kungen framkallar jobbiga minnen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Silvia ensam – kungen sjuk • Dystra beskedet till Estelle • Prinsessan gravid – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Silvia ensam – kungen sjuk • Dystra beskedet till Estelle • Prinsessan gravid – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

I år firar kungen 50 år på tronen, vilket ska firas stort.

Nyligen gästade hovets informationschef Margareta Thorgren Nyhetsmorgon i TV4 för att berätta om planerna inför firandet.

– Det här ska vara en folkfest! Och vi hoppas ju att det ska bli lite som i England under drottning Elizabeths jubileum förra året, att alla ska gå ut och fira, sa hon då.

Kung Carl XVI Gustaf vid firandet av kungens födelsedag på Stockholms slott 2022
I år firar kungen hela 50 år på tronen!

Bilderna från kungens uppväxt i Nyhetsmorgon: "En tragedi"

Att vi nu är framme vid detta stora jubileumsår har också inneburit att många journalister och tv-kanaler valt att fokusera lite extra på kungen och hans liv – genom olika dokumentärfilmer.

Annons

Journalisten Åsa Linderborg, som har intresserat sig av kungafamiljen i hela sitt liv, har skapat dokumentärserien "Kungen med två ansikten", som har premiär 1 februari på Kanal 5 och Discovery Plus.

Åsa Linderborgs nya dokumentärserie "Kungen med två ansikten" har premiär 1 februari.

På lördagen gästade Åsa Linderborg Nyhetsmorgon och Jenny Strömstedt för att prata om just den nya dokumentären.

I programmet tar man upp ett klipp ur dokumentären som handlar om hur man hanterade kungens dyslexi när han var barn – och hur han nekades hjälp och istället stämplades som "svagbegåvad" som 14-åring.

Annons
Kronprins Carl Gustaf har gått ut sin sista klass i realskolan och fick sitt betyg från klass 4 a vid Sigtuna humanistiska läroverk av klassföreståndaren, pastor Olle Storm. Han fortsätter i Sigtuna till hösten i första ringen av det fyraåriga realgymnasiet.
På grund av bristande kunskap kring dyslexi fick kungen inte rätt hjälp i skolan.

– När en sådan här stämpel är satt så är det ju väldigt svårt att få bort den, och jag tycker det är sådan barnmisshandel helt enkelt, även om man var okunnig om dyslexi på den tiden, säger Åsa Linderborg och fortsätter:

– Därför är det så kul att kunna berätta att man gjorde ju ett intelligenstest när kungen skulle in i militärtjänst och det visade sig att han var över medel.

Åsa Linderborg ser det som "en tragedi" att kungen tvingades gå igenom detta som barn och fick en sådan orättvis stämpel.

Åsa Linderborg gästar Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om nya dokumentärserien "Kungen med två ansikten".
Åsa Linderborg beskriver behandlingen av kungen som "barnmisshandel".
Annons