Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna på kungen och systrarna dras upp igen – orden om familjen i utländsk media

07 aug, 2023, 17:30 

De gamla bilderna på Hagasessorna har väckt uppmärksamhet igen i internationell media.

Annons
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningenBrand logo
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningen

Begreppet Hagasessorna som är mycket bekant för svenska folket. Detta kallades kungens fyra äldre systrar när familjen bodde på Haga under deras uppväxt.

Eftersom att den manliga tronföljden var ett faktum ända fram till 1980 så var kungens föräldrar Gustaf Adolf och Sibylla mycket måna om att få en son.

Prinsessorna Birgitta, Margaretha, Christina och Désirée var överlyckliga när lillebror Carl Gustaf föddes den 30 april 1946 – och det var även resten av svenska folket, som nu hade fått sig en tronarvinge.

Annons
Prinsessan Sibylla med nyfödde prins Carl Gustaf i knät tillsammmans med kronprins Gustaf Adolf och prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina i Haga i samband med prinsens dop.
Kungen var en efterlängtad son.

Orden om Hagasessorna i utländsk media

I en ny artikel på den brittiska sajten Royal Central djupdyker man kring Hagasessorna och historien om den svenska kungafamiljen.

I artikeln sammanfattar den kungliga sajten prinsessornas liv och delar även gamla bilder från tiden de bodde på Haga.

ARKIV 1947. Hagasessorna sitter vid ett bord. Från vänster Christina, Désirée, Margaretha och Birgitta.
De fyra systrarna är kända som "Hagasessorna".

Gamla bilderna på kungen och systrarna dyker upp igen

En av de fantastiska bilderna i artikeln är tagen 1958 och visar de tre äldsta systrarna Margaretha, Désirée och Birgitta som tonåringar i vackra prinsessklänningar under en bal i Stockholm.

Annons
1958-02-21. Douglas Home är att vänta till Stockholm i början av mars där han kommer att studera verksamheten på Esselte. Under vistelsen skall han även sammanträffa med prinsessan Margaretha. Här ses en nytagen bild av de tre äldsta Hagaprinsessorna fr.v. Margaretha, Désirée och Birgitta.
Prinsessorna Margaretha, Désirée och Birgitta på en bal 1958.

Den andra bilden är tagen sommaren 1950 vid kungafamiljens semesterparadis Solliden. Vi ser Sibylla med hennes fem barn, tre år efter makens tragiska bortgång.

Ca 1950. Prinsessan Sibylla med barnen, fr vänster prinsessan Christina, prinsessan Désirée, kronprins Carl Gustaf, prinsessan Birgitta och prinsessan Margaretha.
Sibylla, Hagasessorna och lille Carl Gustaf.
Annons