Bilderna på nyfödda prinsen av Bhutan är bara så gulliga!

Bhutan har fått en ny prins.

Konungariket Bhutan har en ny prins!

Det var i mars som kung Jigme Khesar och drottning Jetsun Pemas yngste son föddes. Nu avslöjar de namnet på lillprinsen: Jigme Ugyen Wangchuck. Han kommer att tituleras Gyalsey Ugyen Wangchuck.

Bhutan är ett litet land i södra Asien som gränsar till Indien och Kina. Kungafamiljen Wangchuck har regerat sedan början av 1900-talet, och den nuvarande kungen är den femte i ordningen.

Kungafamiljen i Bhutan har en speciell relation med vår egen kungafamilj i Sverige. Hösten 1993 gjorde kungaparer en privat resa till Bhutan där de vandrade i Himalayas bergstrakter. 2016 gjorde de ännu en resa till landet – då i form av ett officiellt statsbesök.

“På programmet stod bland annat ett besök vid nunneklostret i Wolakha, för att där ta del av ett utbildningsprojekt som FN:s befolkningsfond bedriver, och Bhutans kulturella centrum Punakha Dzong”, skrev hovet under det senare besöket.

Kungen och drottningens uppskattade besök i Bhutan

Övriga höjdpunkter inkluderade besök till Bhutans tidigare huvudstad Punakha och dess kulturella centrum, Punakha Dzong, en ljusceremoni med munkarna i Dzongen, och ett besök till Bjara Village, en traditionell bhutanesisk by, för att ta del av utvecklingsprojekt vad gäller bevattning.

Besöket skedde på kung Jigme Khesars inbjudan, och syftade till att stärka de politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan länderna. Fokus låg på frågor som rör klimat, miljö och hållbar utveckling. Även statsrådet Annika Strandhäll och representanter från svenskt näringsliv var med på resan.

Bhutan har ibland beskrivits som himmelriket på jorden. Naturen och utsikten från de många bergstemplen lockar många turister varje år – framförallt från Indien och USA.

Foto: TT