Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna på Sofia gör Silvia orolig – förändringen efter alla år

23 mar, 2024, 20:30 
Drottning Silvias oro för svärdottern.
Annons

Redan innan prinsessan Sofia blev kunglig har hon engagerat sig i frågor som rör mänskliga rättigheter och välgörenhet. Ja, bara 16 år gammal åkte Sofia till Afrika för första gången, och då tändes en gnista – här vill hon göra skillnad.

Tillsammans med vännen Frida Vesterberg grundade Sofia barnrättsorganisationen Project Playground för 14 år sedan. Men bilderna på Sofia ute på fältet gör Silvia orolig.

Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!Brand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!

Prinsessan Sofias sorg efter elaka anklagelserna

Idag arbetar Project Playground både i kåkstäderna i Sydafrika, och i socialt utsatta områden i Sverige. Syftet är att ge barn en trygg uppväxt och en fristad, och se till att de hamnar på rätt bana.

På Project Playground i Sydafrika till exempel finns det möjligheter till läxhjälp, dans, fotboll och mat till de tusen barnen som besöker PPG. Dessutom görs hembesök för att se till att barnen får rätt hjälp och stöd. Under åren har Sofia regelbundet rest ner till Sydafrika, och engagerar sig mycket i organisationen.

Annons

Men när hon blev prinsessa började det spekuleras om att Project Playground bara var en välgörenhet som satts upp för att få Sofia att se bra ut som kunglighet.

– Spekulationerna om att ”de sätter upp det här för henne för att bättra på hennes rykte” var hjärtekrossande, sa Sofia i en TV4-dokumentär om organisationen 2020.

Prinsessan Sofia
När Project Playgrounds fotbollslag tävlade i Gothia Cup 2017 var Sofia på plats för att heja fram en vinst.Tommy Holl/TT

Drottning Silvas oro för prinsessan Sofia

Det är ingen hemlighet att det råder ett tufft klimat i de områden i Sydafrika som Project Playground jobbar i. Många av ungdomarna tvingas tidigt in i kriminalitet, och enligt organisationen kan arbetslösheten bland ung i de socialt utsatta kåkstäderna vara så hög som 80%.

Men Sofia är inte rädd:

– Nu har jag jobbat här i tio års tid så jag känner mig ganska trygg. Project playground har ett väldigt bra rykte, här vill man oss inte illa, berättade Sofia i dokumentären.

Någon som däremot blir orolig när Sofia flyger ner till Sydafrika är prins Carl Philip – och drottning Silvia:

– Ja, jo men det är han. Jag skulle nog säga att det är min svärmor som är mest orolig!

Foto: TT

Annons