Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna på Sofia i direktsändning väcker reaktioner – gör det oväntade

12 jun, 2023, 16:30 

Här gör prinsessan Sofia det oväntade i direktsändning.

Annons

När prinsessan Sofia och prins Carl Philip gifte sig 2015 var det inte bara kärleken till varandra de delade. Det fanns även ett gemensamt intresse för barn och ungas trygghet.

Prinsessan Sofia om näthatet: ”Vi måste visa civilkurage”Brand logo
Prinsessan Sofia om näthatet: ”Vi måste visa civilkurage”

Därför blev detta något av en hjärtefråga för paret och i bröllopsgåva fick de en stiftelse i sitt namn, vars syfte är att skapa en tryggare nätvardag och motverka mobbning, hat, hot och trakasserier online.

– När prinsessan Sofia och jag grundade vår stiftelse för närmare åtta år sedan var det med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. För när du har möjlighet att vara dig själv, och får känna dig trygg i att du inte kommer behandlas annorlunda, då har du de bästa möjligheterna att uppnå din fulla potential, sa Carl Philip i ett tal tidigare i år.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har länge vurmat för barns hälsa på nätet.

Prinsessan Sofias allvarliga ord i SVT

Strax innan barnens sommarlov bjöd Lilla Aktuellt in prinsessan Sofia för ett samtal om mobbing online, vad man kan göra för att förbättra klimatet och hur man som vuxen ska agera.

Annons

– Vi gör en hel del saker men det viktigaste är att vi sprider kunskap och information. Att vi jobbar nära elever och skola och vi har en jättestor skolplattform som heter "Likea" där vi har massor av övningar och tips på hur man ska göra, säger Sofia och fortsätter:

– Det är ett tuffare tonläge från vuxna också i den offentliga debatten. Barn gör ju ofta som vi vuxna gör, så det är viktigt för oss vuxna att tänka på hur vi uttrycker oss på nätet.

Reaktionerna: ”SÅ bra!!!”

Att Sofia gör ett sällsynt framträdande i tv vittnar om hur viktig frågan är för henne. I kommentarsfältet på prinsparets Instagram är det också många som hyllar hennes beslut att prata om barns vardag på nätet.

”Prinsessan Sofia delar med sig av den klokhet hon växt upp med i Dalarna. Mycket bra förebilder är prinsparet för barn och unga”, skriver en person.

”Jag såg sändningen med mina elever, och både inslaget och prinsessan var SÅ bra!!!”, skriver en annan.

Foto: TT/Instagram

Annons