Bilderna som avslöjar Mette-Marits drastiska förändring

kronprinsessan mette-marit

TT
Mette-Marits sjukdom tvingar henne att ta ett steg tillbaka, visar statistik från UFO No More.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Det har varit ett tufft år för det norska kungahuset, där de utöver att lära sig leva med alla de begränsningar som pandemin har medfört även har dragits med en hel del hälsoproblem. Det var i höstas som kung Harald fick föras akut till sjukhus för att senare genomgå en hjärtklaffsoperation, som var nödvändig för att han skulle kunna behålla sin hälsa.

Prinsessan Mette-Marits arbetsbörda kraftigt reducerad

Det har även gällt Mette-Marit, som för drygt två år sedan diagnosticerades med den kroniska sjukdomen lungfibros. När sajten UFO No More sammanställde alla arbetsdagar som medlemmarna av de skandinaviska kungahusen hade arbetat under året var det en sak som stod klart och tydlig. Mette-Marits uppdrag hade dragits ner signifikant om man jämför med 2019, trots att hon redan då låg på en ganska låg nivå med bara 36 uppdrag var den siffran nästan 50% högre än årets. Hon har nämligen bara arbetat 23 dagar på hela 2020, medan hennes man kronprins Haakon jobbat mer än fem gånger så mycket med hela 145 arbetsdagar.

kronprins haakon prinsessan mette-marit

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon besökte ett café i Oslo tillsammans i december.

Stian Lysberg Solum / POOL

Detta underlättar såklart för prinsessan i hennes vardag, som blir extra tuff när hon lever med den kroniska sjukdom som på sikt kan komma att kraftigt reducera hennes lungkapacitet.

Läkaren: ”Kan vara handikappande”

Enligt Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, är lungfibros en allvarlig sjukdom som ger tydliga symptom.

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger han till Svensk Damtidning.

Efter en tid med sjukdomen sätter det även en del spår i vardagen.

– I början märkts det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut. Det kan bidra till att det kan vara besvärligt att exempelvis lyssna på en konsert eller delta i större samlingar.