Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna som prinsessan Sofia kan få ångra –nya uppgifter skakar om hovet

25 okt, 2023, 04:00 
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia har ofrivilligt blivit indragen i en skandal.

Annons

Prinsessan Sofias engagemang i vårdfrågor är vida känt och uppskattat. Hon är hedersordförande för Sophiahemmet, och under pandemin blev det en världsnyhet att Sofia tog på sig blåa sjukhuskläder och ställde upp som volontär på institutionen.

Ingen kan tvivla på Sofias patos – men nu har hennes engagemang svärtats ner av nya, omskakande uppgifter.

Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!Brand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!

Prinsessan Sofia indragen i vårdskandal

2019 invigdes nämligen Mandometerkliniken på Sophiahemmet. Det är en klinik som arbetar för att bota ätstörningar och som kunnat uppvisa förbluffande goda resultat. Sofia fanns med på invigningen och poserade på bild tillsammans med vd:n och grundaren Cecilia Bergh.

Men nu har Region Stockholm brutit samarbetet med företaget. Man har även hävdat att företaget begärt för mycket pengar i ersättning och vill ha 47 miljoner kronor återbetalade.

Annons

Veckorevyn och Nya Mitten gjort en gemensam granskning av företaget Mandolean AB, baserad på en utredning utförd av Region Stockholm. Där riktas bland annat kritik mot att patienter på Mandometerkliniken refereras till en speciell app, medan 80 procent av alla som söker vård på öppenvårdsklinikerna inte fått träffa legitimerad personal.

Mandometerklinikerna anklagas också för att sortera bort patienter som inte passar in i behandlingsmetoden. Till dessa räknas människor som tidigare haft psykiska besvär, som till exempel ångest.

"Det saknas beskrivningar av psykologiska insatser i de journalanteckningar som har granskats under den fördjupade uppföljningen. Generellt beskrivs inga individuella insatser, gruppinsatser eller andra aktiviteter som skulle kunna likställas med psykologisk behandling under dagvården", står det i regionens utredning enligt Veckorevyn och Nya Mitten.

Prinsessan Sofia poserar vid Mandometerkliniken

Sofia har blivit sammankopplad till Mandometerklinikerna vid flera tillfällen. Hon har volontärarbetat på kliniken vid Sophiahemmet, och närvarat vid ett symposium, "2000 friska", som verksamheten själva arrangerat.

Prinsessan Sofia
En av flera bilder där Sofia poserar med Mandometerklinikens ledning.

"1993 startade Mandometerkliniken behandling av patienter med ätstörningar och sedan starten har fler än 2 000 patienter förklarats friska. För att uppmärksamma detta arrangerade Mando på torsdagen ett symposium på Sophiahemmet kring forskningen om ätstörningar och upplevelser av anhöriga till patienter", kan man läsa på kungahusets hemsida.

Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att leBrand logo
Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att le

I samma artikel finns en bild där Sofia poserar tillsammans med Cecilia Bergh och Jennie Sjöberg, verksamhetschef. Det här är bilder som Sofia eventuellt kan få ångra, om skandalen kring Mandometerklinikerna fortsätter växa.

Annons