Bilderna som Silvia vill stoppa – nu säger drottningen ifrån!

Bilderna som Silvia vill stoppa – nu säger drottningen ifrån!
Drottning Silvia har satt ned foten. Det finns en typ av bilder som inte vill se ute i det offentliga.
Annons

Drottning Silvia är en person med stor värme och generositet. Det vittnar alla som har träffat henne i olika sammanhang om.

Hon är en medmänniska först, en kunglighet i andra hand. Samtidigt håller hon hårt på sin integritet – och det framgår i hennes inställning till selfies.

Annons

Bilderna som drottning Silvia vill stoppa

Drottning Silvia på Stenhammar.
Selfies är inget för vår drottning!
Annons

Det var Expressen som 2017 lyckades få tag på ett dokument som kungahuset själva skickat. Dokumentet var en lista på krav som Silvia ville förmedla inför ett kungligt besök och var adresserat till en arrangör av ett evenemang där drottningen skulle närvara.

Där står det tydligt att Silvia inte är vidare förtjust i selfie-fenomenet. I alla fall inte om hon själv ska stå framför linsen.

“Kungafamiljen har ständigt kameror riktade mot sig. Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbedes”, stod det i dokumentet enligt Expressen. 

“Mycket olämpligt”

Svensk Dams krönikör Herman Lindqvist ställer sig bakom kungafamiljens selfieförbud. När han sammanställde en lista på etikettregler kring kungahuset, så var detta en av punkterna:

Annons

“Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat”, skrev Herman.

Herman är långtifrån ensam om sin åsikt. Marcus Oscarsson, TV4:s politiske expert som också är en stor kungavän, har också tagit ställning i frågan.

– Allt det här okynnesfotograferandet, folk som ska ta selfie överallt. Det är inte alls passande att hålla på så. Att ta selfies med kungafamiljen ska man absolut inte göra, har Marcus sagt i Nyhetsmorgon.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Bilderna som Silvia vill stoppa – nu säger drottningen ifrån!”

 1. undrende skriver: 17 maj, 2020

  Bra vi i Norge har et Kronprinspar som gjerne stiller opp på selfie ! Men så er jo de også litt mer avslappet !


  1. Siv Bergström skriver: 18 maj, 2020

   HEJA. NORGE. ! !


 2. Anna skriver: 18 maj, 2020

  “Medmänniska i första hand, kunglig i andra”…
  Är det verkligen så???
  Var det inte Silvia som återinförde hovnigningen som nygift, och som sägs hålla hårdare på det kungliga protokollet än kungen…?


  1. charlotte skriver: 18 maj, 2020

   Vet inte om drottning Silvia införde någon hovnigning. Det kanske dock behövs något som heter hovnigning så svenskarna lär sig att uppföra sig korrekt när det krävs. Däremot ändrades hovdräkten till flera bra varianter till de anställda.


  2. Anna skriver: 18 maj, 2020

   Gjorde hon? Det visste jag inte..


  3. ananas skriver: 18 maj, 2020

   Herregud charlotte!
   Hovnigning för att folk ska lära sig uppföra sig!!!


  4. josefin skriver: 18 maj, 2020

   Anna, jo, Silvia àterinförde hovnigningen som prins Bertil o kungen avskaffat nàgra àr tidigare. Jag skulle vara nyfiken pà vilka andra förhàllningsorder det finns pà hennes lista, förutom selfieförbudet. Niga, nia, inte säga drottningen utan Eders Majestät…..vad mer?


  5. charlotte skriver: 18 maj, 2020

   ananas,
   Ja jag tycker det behövs strikta regler som ska efterföljas. Vi ser hur alltför många ungdomar idag beter sig hur som helst vilket innebär att deras föräldrar heller inte vet vad vett och etikett är. På det sättet underminerar man ett land. Det är jag mycket rädd för.


  6. josefin skriver: 19 maj, 2020

   charlotte, tack för att Du àterigen utlöste ett gott skratt. Du är sà befriande rolig.


 3. Siv Bergström skriver: 18 maj, 2020

  ALLAS. LIKA. VÄRDE.? ? ?


 4. Josefin skriver: 18 maj, 2020

  Charlotte
  Bra klok kommentar.


 5. Monarkist skriver: 18 maj, 2020

  Inte sjutton lär man sig att uppträda trevligt genom att hovniga. Hyfsat uppförande lär man sig under livets gång, med början hemmavid. Jag är kronprinsessparist, men skulle aldrig kunna tänka mig att niga. Snacka om underdånighet. Ett fast handslag, bra blickkkontakt och ett vänligt leende är lika med hövlighet. Det räcker långt.


  1. charlotte skriver: 19 maj, 2020

   Det börjar bli hopplöst att skriva här. Folk är bokstavstrogna. Kan man inte läsa mellan raderna och förstå att jag menar bra uppfostran från grunden och att så många svenska föräldrar idag inte ger barnen det. Jag uppskattar Victorias och Daniels uppfostran. Estelle är en genuint glad flicka som också kan uppföra sig när det krävs utan hårda pekpinnar.


 6. Bea skriver: 18 maj, 2020

  Hovnignigning – eller kanske med kepsen i hand djupt bugande…snälla….
  Kanske en tidsmaskin skulle vara ett bättre alternativ för en del.
  Stig av och stig in – Välkommen till år 2020.


 7. EwaW skriver: 18 maj, 2020

  charlotte

  Du som är så mycket för vett, etikett och uppförande hur kan du ens tänka tanken att acceptera Sofia som Carl Philips fru, hon har verkligen inte följt några strikta regler i sin ungdom men allt kanske glömdes bort och blev förlåtet när hon blev prinsessa? I dina ögon kan ingen kunglig göra fel, tänka fel eller begå något fel, du försvara dem i alla lägen hur absurt det än är.


  1. Anna skriver: 19 maj, 2020

   Bra skrivet! Det finns ett par skribenter här som försvarar de kungliga i alla lägen. Alla som inte är rojalister anklagas för att vara elaka, olyckliga människor som inte har något bättre att göra än att hänga här i forumet och spy galla över de kungliga.
   När jag läser vissa inlägg här är jag väldigt glad över att jag tog steget och gick med i Republikanska föreningen.
   Jag har aldrig varit rojalist, men när boken “Den motvillige monarken” kom tappade jag all respekt för kungen. På det följde avslöjandet om drottningens pappa, och hur hovet hanterade den historien bara stärkte mig i min uppfattning att monarkin är en förlegad institution. Men trots att monarken fråntagits all politisk makt har kungahuset ett väldigt mäktigt nätverk som de utnyttjar i det fördolda för att styra medierna. Det framgick med all önskvärd tydlighet av “Walther Sommerlath-skandalen”.
   Jag kommer aldrig att kunna känna någon respekt för vårt kungahus efter allt som hänt, oavsett hur många vanliga Svenssons som gifter in sig i det för att ge sken av normalitet.


 8. charlotte skriver: 19 maj, 2020

  EwaW,
  Sofia är en stillsam flicka som har agerat klanderfritt sedan hon blev prinsessa. Hon är långt ifrån de utagerande tjejerna på sociala medier som lägger ut sina liv med “höga röster”. Jag trodde från början att Sofia var en bra person. Annars är jag mycket kritisk till socialt förfall. Att kunna alla koder är nödvändigt att lära sina barn under uppväxten så att de kan hantera alla sammanhang framöver.


 9. EwaW skriver: 19 maj, 2020

  charlotte

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser ditt inlägg. ännu en gång försvar för en s k kunglig. Stillsam flicka är väl det minsta man kan säga om Sofia innan hon hamnade i familjen Bernadotte. Livet hon levde innan låtsas du inte om.


  1. charlotte skriver: 19 maj, 2020

   EwaW,
   Varför ska jag älta Sofias ungdomsår? Det finns ju ingifta prinsessor som hade mycket värre bakgrund men detta är förlåtet och glömt.


 10. Josefin skriver: 19 maj, 2020

  Helene
  Om du nu är med i republikanska föreningen varför fortsätter du att skriva
  på Svensk Dam?


  1. Fluff skriver: 19 maj, 2020

   Varför, Josefin, skulle man inte kunna göra både och?
   Det gör jag.
   Det finns så många plattformar att agera från så det är dumt att inte utnyttja dem.
   Och du Josefin, du läser ju inläggen, eller hur, så helt bortkastat är det inte.


  2. Helene skriver: 24 maj, 2020

   josefin?????

   Dessutom misstänker jag att någon stulit ditt “namn”–Du skriver ditt namna med gemener,–denne XX som lånat/stulit ditt namna använder versaler.


 11. Anna skriver: 20 maj, 2020

  Konstig kommentar, Josefin. Fluff har helt rätt – det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har som republikan stor behållning av att läsa många inlägg här. Jag har inte kunnat hitta ett enda trovärdigt argument här för monarkins fortlevnad. Däremot är, som tidigare påpekats, underhållningsvärdet högt:-)


  1. Helene skriver: 20 maj, 2020

   För kännedom.

   Signaturen josefin är “kapad”—Obs. Den “rätta” josefin” skriver med liten begynnelsebokstav. –Dessutom, titta på båda svaren till signatur charlotte, –jämför och se skillnaden! Vad har hänt med er kommentatorer?? Det är sorgligt att titta in och upptäcka att flera tar varandras namn, –stå upp för era åsikter med öppna ärliga namn. –Har även noterat att mitt namn nämns, trots min frånvaro. —Vänligt vänta till jag finns med i kommentarfältet! Nu finns inte tid att skänka en tanke åt denna sajt. Allt annat har företräde och tyngden i “allt annat” är verkligen tungt! /Helene PS. Tack Fluff och Anna att ni reagerade på den “falska Josefin” samt till den rätta josefin, Trevlig Helg till er alla!


 12. EwaW skriver: 20 maj, 2020

  Tack josefin håller med dig.


 13. EwaW skriver: 20 maj, 2020

  charlotte

  Har skrivit ett svar angående Sofias ungdomsår men naturligtvis har det inte publicerats, är ju inte till Sofias fördel, så därför avgår du med “segern”men vi har fortfarande olika åsikter.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar