Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna som Silvia vill stoppa – nu säger drottningen ifrån!

17 maj, 2020, 20:00 
Drottning Silvia har satt ned foten.Det finns en typ av bilder som inte vill se ute i det offentliga.
Annons
7 saker du inte visste om drottning SilviaBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Silvia

Drottning Silvia är en person med stor värme och generositet. Det vittnar alla som har träffat henne i olika sammanhang om.

Hon är en medmänniska först, en kunglighet i andra hand. Samtidigt håller hon hårt på sin integritet – och det framgår i hennes inställning till selfies.

Bilderna som drottning Silvia vill stoppa

Drottning Silvia på Stenhammar.
Selfies är inget för vår drottning!

Det var Expressen som 2017 lyckades få tag på ett dokument som kungahuset själva skickat. Dokumentet var en lista på krav som Silvia ville förmedla inför ett kungligt besök och var adresserat till en arrangör av ett evenemang där drottningen skulle närvara.

Där står det tydligt att Silvia inte är vidare förtjust i selfie-fenomenet. I alla fall inte om hon själv ska stå framför linsen.

Annons

“Kungafamiljen har ständigt kameror riktade mot sig. Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbedes”, stod det i dokumentet enligt Expressen. 

“Mycket olämpligt”

Svensk Dams krönikör Herman Lindqvist ställer sig bakom kungafamiljens selfieförbud. När han sammanställde en lista på etikettregler kring kungahuset, så var detta en av punkterna:

“Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat”, skrev Herman.

Herman är långtifrån ensam om sin åsikt. Marcus Oscarsson, TV4:s politiske expert som också är en stor kungavän, har också tagit ställning i frågan.

– Allt det här okynnesfotograferandet, folk som ska ta selfie överallt. Det är inte alls passande att hålla på så. Att ta selfies med kungafamiljen ska man absolut inte göra, har Marcus sagt i Nyhetsmorgon.

Annons