Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stort bildextra! Kung Felipe firar 50 år

30 jan, 2018, 14:00 
Det finns två sidor av Spaniens kung Felipe. Den strame regenten i paraduniform, och den skäggige killen i jeans. Idag fyller kungen 50 år och vi firar med att bjuda på massor av bilder!
Annons

Alltid kontrollerad, alltid värdig. Men också lite stiffare än sin karismatiska pappa. Felipe håller på fasaden men visst kan han bränna av ett blixtrande leende när det behövs!

Och kanske bor det en hemlig hipster i Spaniens kung? Faktum är att han och Letizia är stammisar på hipstertäta Madridkrogen La Cantina del Matadero. De firade till och med sin tioåriga bröllopsdag där.

Hans Majestät svidade om till jeans och så gick de på bio och såg en Orson Welles-film innan de slog sig ner på trästolarna på Matadero och festade till det med var sin couscous.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Felipe är inte petig med mat, han blir glad om han får en hamburgare eller lite pata negra-skinka, medan Letizia håller sig till sin trendiga dr Perricone-diet.

Ett vanligt par? Nej, bara Spaniens kung och hans fru på väg hem från bion.

Innan de blev ett par hade han egentligen bara haft två flickvänner. Den ena var blåblodiga Isabel Sartorius som var dotter till en spansk markis, men som hade en mamma med kokainproblem. Och den andra var norska modellen Eva Sannum, som diskades som potentiell prinsessa för att hon hade jobbat som underklädesmodell.

Annons
Ex-flickvännerna Isabel Sartorius och Eva Sannum var inte drottningmaterial…

Så det blev tredje gången gillt för Felipe med tv-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano, trots att hon hade varit gift förut. Men bara borgerligt som tur var, annars hade katolska kyrkan sagt nej.

Felipe lyckades hålla henne hemlig ända fram till förlovningsdagen. Spanjorerna visste inte ens att han hade en flickvän och så dök han plötsligt upp hand i hand med Letizia från tv-nyheterna. Vilken chock!

Vilken chock det måste ha varit när Letizia från tv- nyheterna plötsligt dök upp som kronprinsens fästmö!

Det visade sig att de hade träffats första gången på en middag hos gemensamma vänner, och sedan setts igen när hon bevakade en oljekatastrof utanför den spanska kusten och han kom dit för att visa folket sitt stöd. Efter det gick det fort, ett halvår senare var de förlovade. Och i år firar Felipe och Letizia 14-årig bröllopsdag.

Annons
Så kära! Letizia är den första “vanliga” kvinnan som blivit Spaniens drottning. I maj firar de 14-årig bröllopsdag.

De har rykte om sig att leva ganska modest, i alla fall för att vara en kungafamilj. Det är ingen provocerande lyx och ibland dyker de upp på populära kebabrestauragnen Ebla i Madrid.

Felipe är noga med att hålla sina barn borta från strålkastarljuset, men samtidigt är en av hans viktigaste uppgifter att lotsa in sin tolvåring Leonor i hennes framtida drottningroll.

Själv var han familjens minsting, en lillebror med vitblont hår och de där klarblå ögonen som han ärvt av sin grekiskfödda mamma Sofia.

Annons
1968, i mamma Sofias famn.
Sju år och nybliven kronprins. Redan då handlade det om förbereda sig på att bli kung.
Vilken liten tuffing! Felipe älskade att busa och leka som barn.
Annons

Han var bara åtta dagar när han döptes hemma i Zarzuelapalatset (självklart efter den förste kungen i ätten Bourbon) och sedan var han 7 år när han blev kronprins. Sitt första tal höll han när han var 13 och på sin 18-årsdag svor han trohet till monarkin och konstitutionen.

Sedan handlade nästan allt om att förbereda sig för att en dag bli kung. Han fick 28 år på sig, innan han kröntes vid 46.

Men det var ett kungahus i gungning som Felipe fick ta över efter pappa Juan Carlos omskrivna safariäventyr och rättsprocesserna kring storasyster prinsessan Cristina. Men Felipe tycks ha klarat sig rätt bra, han har navigerat runt det värsta, även om den katalanska krisen självklart har varit svår.

Annons
Felipe tog över ett kungahus i gungning men har verkligen förvarat det väl. Hela familjen är mycket omtyckt.
En av Felipes privata favoritbilder. I dag har hans flickor Leonor och Sofia hunnit fylla tio och tolv.

Skägget har grånat de senaste åren men annars är han sig lik. Spansk media rapporterar att han tillbringar en halvtimme i sitt hemmagym varenda dag. Han håller på Atlético Madrid i fotboll, säger inte nej till en gin och tonic och toppar ständigt den kungliga längdligan med sina 1,97. Det hjälper inte att Letizia faktiskt är 1,70, bredvid Felipe ser hon ändå alltid kort ut.

Annons