Bildextra! Så lånar Sofia svägerskornas smycken

Bildextra! Så lånar Sofia svägerskornas smycken

Så fint av Victoria och Madeleine.

Prinsessan Sofia har än så länge bara ett privat diadem, de så kallade bröllopstiaran med smaragder och briljanter. Men den var det länge sedan vi såg. Vid de tre senaste tillfällena då klädkoden krävt tiara – Nobelfesten, kungens middag för Nobelpristagarna och den stora banketten för Kanadas generalguvenör David Johnston – har prinsessan nämligen fått låna av Silvia och Victoria.

Att Sofia nu får botanisera bland de kungliga juvelerna är ett tydligt tecken på att hon funnit sin plats i familjen. Och under måndagens galamiddag från slottet fick hon bära Ametistdiademet som tidigare burits av drottningen, kronprinsessan och prinsessan Madeleine.

Se hur Sofia lånat ur kungafamiljens smyckeskrin i bildspelet nedan!

Sofia i lilla ståldiademet som är kronprinsessan Victorias privata diadem.

Första gången vi såg Victoria i lilla ståldiademet var under arvsstorhertig Guillaume av Luxemburgs bröllop med Stephanie de Lannoy.

Ametistdiademet ska ha skapats åt Napoleons hustru kejsarinnan Josephine år 1805.

Drottningen, kronprinsessan och prinsessan Madeleine har burit ametistgarnityret till Nobelbanketten.

96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} FYRKNAPPSDIADEMET Omvandlades till diadem på 1950-talet och bars av samtliga hagaprinsessor. Har aldrig använts av drottningen, men av hennes döttrar och svärdotter.

Diademet skapades i slutet av 1950-talet och bars till en början av Hagasessorna. De senaste åren har både Madeleine och Victoria burit det.

Sofia i sitt bröllopsdiadem. Som Svensk Damtidning tidigare avslöjat var det från början ett halsband som drottningen fick i gåva. Inför prinsbröllopet lät kungaparet göra om det till en tiara.

Foto: Stella Pictures.