Bildspel! Nu kan du besöka Marys och Frederiks nya lyxvåning

 

Till sommaren kan Mary med familj flytta in i den nya lyxvåningen på Amalienborg Slott.

Efter nästan sex år var det äntligen dags.

I går slogs portarna till kronprinsparet Mary och Frederiks nya bostad upp.

Svensk Damtidning fanns givetvis på plats för att kolla in lyxbygget.

Nästan 5000 kvadratmeter, 22 toaletter, marmorgolv, statyer, en magnifik takterass och konst för miljoner. Det är bara lite av allt som ryms i det danska kronprinsparets nya lyxvåning på Amalienborgs slott i Köpenhamn. I början av sommaren flyttar kronprinsessan Mary och kronprins Frederik in men innan dess är Frederik VIII palats på Amalienborg öppet för allmänheten.

Självklart vill danska kronprinsparet visa upp sin nya lyxbostad – för alla! I går bjöds det in till exklusiv pressvisning och Svensk Damtidning var givetvis på plats i Danmark för att rapportera om den magnifika byggnaden. Och vilken bostad sen! I över fem år har hantverkare, byggarbetare och arkitekter arbetat med att restaurera och fräscha upp palatset. Under vägen har man stött på mängder av problem, asbest och föroreningar bland annat, men alla har givetvis gjort sitt bästa för att Marys och Frederiks palats ska stå klart i tid. Och så blev det.

Under gårdagen kunde Svensk Damtidnings utsända se magnifika konstverk, stora kristallkronor, ett kök med lyxiga vitvaror, tak och väggar som pryds av guld och mycket, mycket mer. Men smakar det så kostar det. Och detta kostar rejält. Hur mycket? Över 220 miljoner danska kronor.

Läs mer om Mary och Frederiks palats i nästa veckas Svensk Damtidning.

Och du kan läsa mer om Marys och Frederiks nya våning på Johannas blogg Bakom kulisserna:
Hemma hos danska kronprinsparet Mary och Frederik
Marys och Frederiks världsrum är supercoolt

[smooth=id: 232; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten