Bisarra traditionen – för att avslöja falska kungabarn

Drottning Elizabeth föddes inför ett vittne.
Hur ser man till att ett kungligt barn verkligen är rätt person?
Annons

I Storbritannien hittade man en lösning på problemet, en metod som man höll fast vid i flera hundra år. Man lät helt enkelt en politisk ämbetsman sitta med vid födseln för att säkerställa att allt gick rätt till.

Annons

Generationer av brittiska kungliga kvinnor har fött barn inför ett regeringsvittne. Drottning Elizabeth föddes inför dåvarande inrikesministerns ögon. Prinsessan Alexandra, drottningens kusin, var den sista som föddes under politikeruppsikt år 1936.

Men varför skulle det behövas ett vittne, kan man undra?

Annons

Elizabeth föddes inför inrikesministern

Den märkliga traditionen började i slutet av 1600-talet, efter att motståndare till kung James påstod att kungens son inte var hans riktiga barn. Påståendet, att kungens fru Mary skulle ha fått missfall och sedan presenterat ett annat barn som sitt eget, användes som svepskäl av kungens motståndare för att störta honom.

Kuppen lyckades, men för att säkerställa att något liknande inte skulle hända igen, införde man en ny regel att alla kungligheter ska födas inför ett utomstående vittne.

Inrikesminister John Simon var den sista politikern som närvarade vid en kunglig födsel. Han bevittnade Elizabeths födsel 1926 hemma i hennes morfars bostad i London. När Elizabeth föddes var det inte många som trodde att hon skulle få chansen att sitta på tronen – hennes far var nämligen inte den äldsta sonen i sin familj. Men Elizabeths farbror Edward hann bara vara kung i ett par månader innan han abdikerade i slutet av 1936. Då tog Elizabeths pappa över och blev kung George VI. Plötsligt var Elizabeth nästa på tur i tronföljden!

Av: Anton Nilsson

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Bisarra traditionen – för att avslöja falska kungabarn”

 1. Ann Nylén skriver: 23 maj, 2020

  Källa: ovan står det “Prinsessan Alexandra, drottningens kusin, var den sista som föddes under politikeruppsikt år 1936” Borde vara enligt som det står, vara sista, men längre ner står det “Inrikesminister John Simon var den sista politikern som närvarade vid en kunglig födsel. Han bevittnade Elizabeths födsel 1926.” ??. År 1936 är senare än år 1926.


 2. josefin skriver: 24 maj, 2020

  Oklart varför ni illustrerar med bilder pà det engelska kungahuset när Sverige har samma upplägg; förr bevittnades förlossningen av riksförestàndaren, numera är det vittnesbekräftelse med bla statsminstern när födseln är avklarad.


  1. Helene skriver: 24 maj, 2020

   josefin,

   josefin, observera att någon stulit ditt namna på artikel : Drottning Silvia säger ifrån ang. foton,,—( “du” går till “angrepp” på mej trots att jag ej fanns där) LOL. Vet ju att vi har liknande uppfattning om det mesta. Hälsar/Helene


  2. josefin skriver: 25 maj, 2020

   Tack Helene, det hade jag inte noterat. Nàja, det kan väl finnas 2 josefinar i världen, kan inte pàstà att jag bryr mig om nàgon vill kopiera min “avatar” 🙂


 3. marion skriver: 24 maj, 2020

  Så var det inom alla kungahus.


 4. Birthe Vejrum skriver: 24 maj, 2020

  Det tror jeg var almindeligt i kongehusene, man måtte jo sikre sig, at det ikke var en “gøgeunge”!
  Överhomästerinnan Alice Trolle – Wachtmeister har fortalt om, at babyerne i det svenske kongehus blev præsenteret nøgne på en sølvbakke/en silverbricka, det var traditionen. Men Drottning Silvia krævede, at Victoria fik tøj på, inden hun blev præsenteret for statsminister Thorbjörn Fälldin.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar