Bisarra traditionen – för att avslöja falska kungabarn

Drottning Elizabeth föddes inför ett vittne.

Hur ser man till att ett kungligt barn verkligen är rätt person?

I Storbritannien hittade man en lösning på problemet, en metod som man höll fast vid i flera hundra år. Man lät helt enkelt en politisk ämbetsman sitta med vid födseln för att säkerställa att allt gick rätt till.

Generationer av brittiska kungliga kvinnor har fött barn inför ett regeringsvittne. Drottning Elizabeth föddes inför dåvarande inrikesministerns ögon. Prinsessan Alexandra, drottningens kusin, var den sista som föddes under politikeruppsikt år 1936.

Men varför skulle det behövas ett vittne, kan man undra?

Elizabeth föddes inför inrikesministern

Den märkliga traditionen började i slutet av 1600-talet, efter att motståndare till kung James påstod att kungens son inte var hans riktiga barn. Påståendet, att kungens fru Mary skulle ha fått missfall och sedan presenterat ett annat barn som sitt eget, användes som svepskäl av kungens motståndare för att störta honom.

Kuppen lyckades, men för att säkerställa att något liknande inte skulle hända igen, införde man en ny regel att alla kungligheter ska födas inför ett utomstående vittne.

Inrikesminister John Simon var den sista politikern som närvarade vid en kunglig födsel. Han bevittnade Elizabeths födsel 1926 hemma i hennes morfars bostad i London. När Elizabeth föddes var det inte många som trodde att hon skulle få chansen att sitta på tronen – hennes far var nämligen inte den äldsta sonen i sin familj. Men Elizabeths farbror Edward hann bara vara kung i ett par månader innan han abdikerade i slutet av 1936. Då tog Elizabeths pappa över och blev kung George VI. Plötsligt var Elizabeth nästa på tur i tronföljden!

Av: Anton Nilsson

Foto: TT