Blicken som har blivit en snackis – efter kungens tal till svenska folket

Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.
Kungen höll ett tal till nationen för att lugna en corona-orolig befolkning. Retorikexperterna har en blandad uppfattning om slutresultatet.
Annons

Vid 14.30-tiden idag talade kung Carl Gustaf direkt till folket. I ett förinspelat framträdande  uppmanade kungen den svenska befolkningen att behålla lugnet och inte låta coronaviruset sabotera vår nationella gemenskap.

Annons

Kungen höll tal i coronakrisen

Elinor Falkman tyckte att kungen ingav trygghet med sitt tal.
Elinor Falkman tyckte att kungen ingav trygghet med sitt tal.
Annons

Kungen talade bland annat om värdet av att ställa upp för varandra och samtidigt ta ett eget ansvar. Han lyfte fram civilsamhället och de små gesterna, samtidigt som han tackade Sveriges myndigheter för sina gedigna insatser.

 

 

Retorikexperten Elinor Falkman, som driver byrån Falkman Råd & Retorik, tyckte att kungen till stor del lyckades i sitt uppdrag som statschef.

Annons

– I dessa kristider vill man höra från våra statsföreträdare, som kan förmedla trygghet. Han är en av dem. Det lyckades han med här. Han verkade trygg och kunglig, säger Elinor.

– Det är bra att han vill inge hopp. Samhället kan ju inte stanna upp, trots krisen. Han är också noga med att lyfta fram det offentliga och civila, hur folk anstränger sig. Men där hade han kunnat bli mer konkret. Han säger att miljoner svenskar avstår från aktiviteter. Då kan man ge exempel. T ex: ”Man ställer in bokklubben och syjuntan”.

Blicken – det kunde kungen ha gjort annorlunda

Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.
Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.

Marie-Louise Zeisig, som har utbildat i talkonst i över 30 år, tycker att kungens tal blev lite torrt. Hon reagerade också på en signifikativ detalj: kungen tittade inte in i kameran. Istället nöjde han sig med att då och då vända sig mot statsminister Stefan Löfven och de andra närvarande statsråden.

– Det fanns ingenting personligt. Det var ovanligt opersonligt. Och det förstärktes av att han bara tittade på personerna som var där i rummet med honom. Jag tyckte att han lät lite trött, om jag ska vara helt ärlig, säger Marie-Louise.

Annons

– Han har gjort väldigt många bra framträdanden. Det här var inte ett av de bättre. Men han var där, han samlade till en konselj. Bara det är en fin signal och visar att de tar det här på största allvar.

Elinor påpekar att kungen hade kunnat titta in i kameran – om han läst talet från en prompter.

– Men det hade blivit lite konstigt. Man måste tänka på vem som är hans målgrupp. Här talar han ju i första hand med personerna som är närvarande i rummet, säger hon.

“Det tror jag är jättesmart”

Marie-Louise Zeisig upplever att kungen kunde ha blivit mer personlig.
Marie-Louise Zeisig upplever att kungen kunde ha blivit mer personlig.

Vid ett tillfälle blev kungen faktiskt något mer personlig i sitt tal. Det var då han han betonade att både han och drottning Silvia gör sitt yttersta för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Annons

– Om han säger ”jag och drottningen försöker leva efter råden”, då säger han också: “Då bör ni göra det också” till andra som är äldre och tillhör riskgruppen. Det är jättemånga som ser upp till kungahuset, så det tror jag är jättesmart, säger Elinor.

Men Marie-Louise hade gärna hört lite mer känsloinnehåll från kungens sida.

– Allt han sade, om försiktighet och vilka åtgärder man ska vidta, var det vi redan hört från andra. Det fanns inget personligt tilltal. Han sa ”jag och drottningen” någon gång. Han kunde ha passat på att vara mer utåtriktad och ingjuta ännu mer hopp, säger hon.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Blicken som har blivit en snackis – efter kungens tal till svenska folket”

 1. Gigi. skriver: 18 mars, 2020

  Kungen gjorde väl sin plikt,men det vart lite oengagerat och rutinmässigt.Jämför med Dronningen i Danmark tal i T.V. t.ex.som var briljant utfört.


  1. charlotte skriver: 19 mars, 2020

   Gigi,
   Varför måste du vara så orättvis??? Jag blir ledsen på kungens vägnar då han inte alls lät frisk.


 2. Anna skriver: 18 mars, 2020

  Jag vet inte om man måste vara mer precis än att tala om att “ställa in aktiviteter”…att tala om bokklubbar och syjuntor och jag vet inte allt blir lite barnsligt IMHO…vissa saker fattar folk själva. Ungefär som när det i recept står “låt stå i ugnen i 20 minuter eller tills dess att den är färdiggräddad”…som sagt, vissa saker är underförstådda. Sedan är kungen och Margrethe väldigt olika som personer, och av olika nationalitet, vilket också påverkar hur de är som talare Men jag tycker att kungen gjorde ett bra jobb, och att han förtjänar cred för det utan att bli jämförd med någon annan.


 3. allegra skriver: 18 mars, 2020

  obegripligt varför kungen alls skulle tala till nationen i samband med en extra konselj på Slottet. Får han inte som kusin danska Margrethe tala direkt och ensam till nationen hemifrån??? Hon talade från sitt rum på Fredensborgs slott.


 4. Bror skriver: 18 mars, 2020

  Här ser vi ett exempel på ett numera vanligt expertisproblem: vem är det egentligen som uttalar sig? Experten inom berört område, eller expertens egna företagsintressen?


 5. josefin skriver: 18 mars, 2020

  Han är mestadels trött o oengagerad i sin framtoning, om han inte är irriterad.


 6. Monarkist skriver: 19 mars, 2020

  Nej, kungen, det där var inte ett av dina bättre tal. Det kändes väldigt oinspirerat. Samtidigt finns säkert människor att oroa sig för i den närmre kretsen och då blir det kanske så här. Ett nedkortat tal med blicken åtminstone vid ett tillfälle riktad rakt in i kameran hade varit bättre.


  1. charlotte skriver: 19 mars, 2020

   Som jag skrivit förut, kungen lät förkyld och hade svårt att läsa sitt tal. Han måste ta hand om sig själv liksom vi alla måste göra.


 7. Catherine skriver: 19 mars, 2020

  Margrethe har väl ett helt annat förhållande till danska folket än vår kung till det svenska? Såvitt jag vet har drottningen (åtminstone förr) rökt offentligt vilket aldrig skulle gå i Sverige. Och jag vet att jag sett bilder på prins Joachim med vinglas i handen. Har svårt att tänka mig det i Sverige. Olika kulturer helt enkelt.


 8. undrende skriver: 19 mars, 2020

  Og vi har Hans Majestet Kong Harald !


 9. Fluff skriver: 20 mars, 2020

  Om detta är en ”snackis” –
  vem snackar?
  Jag har inte hört någon.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar