Bråket innan Victorias och Daniels kärleksbeslut – ställde tydliga krav

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick till en kompromiss efter kraven utifrån.
3 svar efter hovets dementi om skilsmässoryktena
1:10

Efter reklamen: 3 svar efter hovets dementi om skilsmässoryktena

(1:10)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victorias relation med prins Daniel är flitigt omdiskuterad. Paret har fått vänja sig vid att omvärlden har synpunkter på deras kärlek – för så har det varit ända från början.

Bråket kring Daniel och Victorias kärleksbeslut

Även deras bröllop föregicks av en lång debatt. Victoria hade nämligen framfört ett önskemål kring hur ceremonin skulle gå till. Hon ville bli förd till altaret av sin pappa, kungen, i klassisk amerikansk stil.

Detta ledde till protester från flera representanter från Svenska kyrkan. Prästen Annika Borg skrev en debattartikel där hon vädjade till Victoria att tänka om.

Hon menade att det fanns något förlegat över "överlämningen".

– Det är en gammal svensk tradition att mannen och kvinnan går in tillsammans. Och den är en jätteviktig symbol. Den visar att det finns konsensus mellan mannen och kvinnan, att det är ett fritt val att de ska gifta sig, säger Annika till Svensk Dam.

– Med brudöverlämningen blir det som att kvinnans myndighet ska lämnas över från fadern till mannen. Men hon ska vara myndig över sitt eget liv.

– Det var väldigt tråkigt att Victoria inte efterlevde vår svenska tradition. Kungen och Silvia gick in tillsammans.

“Har rötter i en patriarkal syn”

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Här lämnar kungen över Victoria till Daniel.

Enligt Annika, som själv vigt många par, fick Victorias val en tydlig effekt.

– Det här med brudöverlämningar ökade när kronprinsessan valde att manifestera på det här sättet, vilket var tråkigt. Men när man förklarar för brudparet vad det symboliserar att man går in tillsammans, då håller de flesta med om att det är bättre, säger Annika.

I slutändan genomfördes ett slags kompromiss, där Victoria gick en bit av vägen fram till altaret med kungen, och sedan vandrade det sista partiet tillsammans med Daniel.

Annika var heller inte ensam om sin kritik. Dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd, som förrättade vigseln, var också tveksam.

– Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vår vigselritual är så tydlig i fråga om makarnas jämställdhet, sa Anders.