Brevet avslöjar sanningen om Elizabeths vägran

24 nov, 2020, 05:00 
drottning elizabeth the crown
I The Crown får vi se hur drottning Elizabeth stoppar sin syster från att gifta sig med den hon älskar, men var det verkligen så det gick till?
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?

Drottning Elizabeths numera avlidna syster Margaret var en frisk fläkt i det brittiska kungahuset, men hennes livsstil hade sitt pris. När hon gick bort 2002 hade hennes liv sedan en tid kantats av sjukdom och problem med lungorna då hon var storrökare.

De som har velat lära sig mer om Margaret har kunnat följa hennes historia i tv-serien The Crown på Netflix, där hennes liv och relation till systern Elizabeth har gestaltats. Redan i första säsongen fick tittarna inblick i den konflikt som gällde Margaret och hennes val av partner.

The Crown visar – Drottning Elizabeth hindrade äktenskapet

Där framkommer det att hon ville gifta sig med överstelöjtnanten Peter Townsend, som hade arbetat för deras far och blev kvar i kungafamiljens tjänst genom tronskiftet. Det var bara ett problem, Peter var inte bara 16 år äldre än den 23-åriga prinsessan, han var dessutom frånskild vilket inte sågs på med mild blick under den tiden. Trots att det var fullt lagligt för en skild man att gifta om sig så ansågs det inte lämpligt för prinsessan, och Elizabeth, som i serien framställs som om inte för äktenskapet så iallafall inte direkt opponerande, skickade iväg Townsend till Bryssel för tjänstgöring.

Annons

Han skulle få komma tillbaka två år senare och gifta sig med prinsessan när hon fyllt 25, vilket inte hade krävt ett officiellt godkännande från drottningen.

Peter Townsend och prinsessan Margaret hade kommit varandra nära på slottet, men de stoppades från att gifta sig.

Efter att konflikten gestaltats i första säsongen av The Crown har intresset för prinsessan Margaret och hennes relation till Townsend ökat. Vi får se Elizabeth ingripa med fast hand, något som i slutändan leder till att det aldrig blir något bröllop mellan de två. Men på senare tid har det framkommit nya uppgifter som påvisar att prinsessan Margaret kanske hade mer att säga till om än vad som tidigare trotts.

Nyupptäckt brev visar en annan bild

I ett brev till dåvarande premiärministern Anthony Eden som hittades 2009 beskriver hon med egna ord vad som kan komma att hända den dag hon fyller 25, skriver The Express, och det är en avvaktande ton.

Annons

”Jag skriver för att tala om för dig, i den utsträckning jag kan om mina personliga planer de kommande månaderna... Under slutet av augusti och hela september ska jag vara här på Balmoral och jag har inga tvivel om att under den här tiden, speciellt på min födelsedag den 21 augusti, kommer pressen vara intresserade av möjligheten att jag kommer gifta mig med Peter Townsend” skriver hon i brevet.

”Jag ska inte träffa honom under den tiden men i oktober ska jag återvända till London och han ska ta sin semester, jag hoppas att träffa honom medan han är där.”

”Det är endast genom att träffa honom på det sättet som jag på allvar kan bestämma och jag kan gifta mig med honom eller inte.”

”I slutet av oktober eller början av november hoppas jag att jag kommer vara redo att berätta för dig och de andra ministrarna vad jag har bestämt mig för att göra”

prinsessan Margaret
Margaret gifte sig senare med lord Anthony Snowdon, men äktenskapet slutade i skilsmässa, och hon gifte sig aldrig igen.

Hon avslutar brevet med att skriva att drottning Elizabeth vet om att hon skriver till honom om det. Prinsessan Margarets biografiförfattare Christopher Warwick har uttalat sig om brevet och menar att det ställer allt på ända.

Annons

”Det här brevet skriver om historien, för här har vi en självsäker ung kvinna som är i kontroll över situationen, som berättar för premiärministern att hon inte gjort sitt val och tvekar, vilket motsäger vad allmänheten fick veta och definitivt vad hon berättade för mig.” säger Warwick.

”Det visar att deras kärlek inte var så stark i grunden så vi hade trott.”

Annons