Brittiska Clare Waight Keller har designat Meghan Markles brudklänning

Brittiska Clare Waight Keller har designat Meghan Markles brudklänning

Vilken magiskt brudklänning! Meghan Markles val av är något utöver det vanliga, och nu kan vi berätta alla detaljer om klänningen!

Drottning Elizabeth valde en klänning från Norman Hartnell, bestående av över 10 000 pärlor. Diana en marängdröm skapad av makarna David och Elizabeth Emanuel för Alexander McQueen, och slog rekord i längden på släp. Kate valde en spetsklänning från Alexander McQueen, skapad av Sarah Burton. Och nu vet vi vem som har skapat Meghan Markles brudklänning.

Meghan och prins Harry vid altaret.

Ingen annan än Clare Waight Keller från modehuset Givenchy har designat den otroligt fina klänningen. En blomma från varje medlemsland av det brittiska samväldet är broderat på slöjan som är fem meter lång i silkesorganza. Att tillverka brodyren har tagit hundratals timmar och sömmerskorna har tvättat händerna en gång i halvtimmen för att spetsen ska behållas intakt. Det har även broderats in en blomma från Vinterkryddbuske, som växer utanför parets gemensamma bostad vid Kensington Palace. Den andra blomman är kalifornisk vallmo, den amerikanska delstat där Meghan Markle växte upp. Hon bär  drottning Mary’s diamantbandau, skapad år 1932.

Läs mer: Bildextra! Brittiska brudar genom åren

Vilken klänning en kunglig brud ska bära är alltid en väl förseglad hemlighet fram till bröllopsdagen. Endast ett fåtal personer får veta något om klänningen, och inför bröllopet mellan Harry och Meghan hade många spekulerat kring hur den skulle se ut, och vem som skulle få äran att göra den. Många gissade på Ralph & Russo, Erdem, Burberry, Alexander McQueen eller Jenny Packham. I en intervju med tidningen Glamour år 2016 berättade Meghan om hur hennes drömbröllopsklänning ser ut.

– Väldigt avskalad och avslappnad. Klassisk och enkel är min melodi, kanske med en modern twist. Jag personligen föredrag bröllopsklänningar som är nyckfulla och subtilt romantiska, sa Meghan då.

Läs mer: Madeleines okända bröllopspanik: ”Sprang runt klänningen som små möss”

Meghan Markles brudklänning och långa slöja.

Nu har vi inte bara svaret på hur den ser ut och vem som skapat den drömmigt vackra klänningen, utan vi kan med säkerhet även säga att klänningen kommer att påverka bröllopstrenderna under lång tid framöver, precis som Kates brudklänning gjorde.

Foto SVT

Läs också: Utvalt av Svensk Damtidning: 13 vackra smycken värdiga en kunglighet