Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Brittiska kungafamiljen skakas av ny skandal: "Djupt kränkande – måste be om ursäkt"

11 mar, 2022, 07:00 
Kungafamiljen

Den brittiska kungafamiljen skakas av en ny skandal.

Annons
5 skandaler kring det brittiska kungahusetBrand logo
5 skandaler kring det brittiska kungahuset

Det duggar tätt med skandaler i den brittiska kungafamiljen nuförtiden. Den senaste tiden har prins Andrew och misstankarna om sexbrott dominerat nyhetsbevakningen i Storbritannien, men nu har kungligheterna hamnat i blåsväder igen, av en helt annan anledning.

Prins William anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt under ett samtal om krisen i Ukraina.

Prins William anklagas för rasism efter kommentaren

William och hustrun Kate Middleton var och besökte frivilligarbetare som samlade in resurser till krigsflyktingarna i Ukraina när han fällde de kontroversiella orden.

Prinsen, Storbritanniens blivande kung, verkade antyda att krig och lidande är standard i regioner som Afrika och Mellanöstern.

– Det är väldigt främmande att se detta i Europa, säger William.

Annons

Nu väller kritiken in mot William, bland annat från människorättsikonen Martin Luther Kings dotter Bernice.

"Fruktansvärt sagt. Européerna for fram över hela Afrika, plundrade folkgrupper, våldtog kvinnorna, förslavade människor, skapade kolonier för att tjäna pengar och utöva makt, stal resurser, orsakade förstörelse i flera generationer framåt. Och europeiska länder fortsätter ställa till det för Afrika", skriver Bernice.

"Djupt kränkande – prins William måste be om ursäkt nu"

William får också mothugg från Shola Mos-Shogbamimu, känd antirasitisk debattör.

"Prins Williams kommentar är djupt kränkande. Han måste be om ursäkt. Den blivande kungen av England apar efter rasistisk retorik helt utan någon skam i kroppen", skriver Shola på Twitter och lägger till att orden känns som "ett slag i ansiktet".

Den brittiska kungafamiljen fick utstå anklagelser om rasism i fjol, när Meghan Markle gjorde sin omskakande intervju med Oprah Winfrey.

Annons

– Månaderna då jag var gravid med min son Archie hade vi diskussioner med kungafamiljen, de sa 'han kommer inte att få säkerhetspersonal, han kommer inte att få en titel', och också oro och samtal kring hur mörk hy han skulle få när han föddes, sa Meghan då.

– Det fick jag höra från Harry. Det var samtal som familjen hade med honom.

Annons