Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Bröllopen vi minns - Diana och Charles bröllop

27 jan, 2018, 15:21 
AvRed Aktionen
Ett vackert bröllop och ett sorgligt äktenskap. Långt senare berättade prinsessan Diana att hon bara hade träffat prins Charles 13 gånger innan hon stod vid altaret och sa ja.
Annons

VINJETT/ Bröllop i backspegeln

Foto: All over press, IBL

Det började lite olyckligt. Den framkörda paradvagnen var på tok för trång för Dianas böljande marängklänning, som fick stuvas in bäst det gick och sedan vecklas ut igen utanför St Paul’s Cathedral. Dit anlände hon i stort sett punktligt med sin far Earl Spencer.

Släpet var nästan åtta meter långt och det tog Diana tre och en halv minut att skrida uppför kyrkgången. I en av bänkarna satt Camilla Parker Bowles i pärlgrå pillerburk med flor.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Själv bar hon en kaskad av elfenbensvit sidentaft och an­tika spetsar, mammas briljant­örhängen och familjen Spencers diadem.

Annons

De handgjorda brud­skorna i siden från kunglige skomakaren Clive Shilton var i princip platta (minns att Char­les fick stå på en låda när han och Diana skulle fotograferas för sina frimärken).

I brudbuketten hade hon gardenior, liljekonvaljer, vit fresia, gyllengula rosor, vita orkidéer och doftranka.

3 500 gäster fyllde kyrkan och tv­-tittarna uppskattades till 750 miljoner. Ja, bröllopet var definitivt en statsangelägenhet – men ansågs samtidigt som så privat att hovet inte offentlig­gjorde gästlistan.

Annons

Dame Kiri Te Kanawa sjöng Händels ”Let the bright Serap­him” och så var det dags. Vid vigseln deltog hela 26 offician­ter, med ärkebiskopen av Can­terbury i spetsen.

I nervositeten råkade 20-­åriga Diana säga Philip Charles Arthur George i stället för Charles Philip Arthur George, men alla tyckte mest att det var charmigt. Den purfärska prinsessan av Wales kunde skrida ut till tonerna av Elgars ”Pomp and Circumstance”.

Annons

Bröllopskyssen ägde rum klockan 13.10 på Buckingham Palace balkong och sedan utbröt bröllopslunchen för 120 gäster.

Bröllopstårtan, gjord av den belgiske konditorn S G Sender, var en och en halv meter hög och dekorerad med Charles vapensköld och Dianas familjevapen.

Efter lunchen tog de nygifta tåget till familjen mountbattens gods Broadlands. Där stannade de i tre dagar (för övrigt i samma rum som drottning Elizabeth och prins Philip tillbringat sin bröllopsnatt 34 år tidigare). Sedan flög de till Gibraltar för tolv dagar på Medelhavet på lustjakten Britannia.

Annons

Vilken sagolik smekmånad! suckade alla. Men med ombord var 21 sjöofficerare, en besättning på 256 män, prinsens kammartjänare, en kammarjungfru, en privatsekreterare och en adjutant, samt skuggan av Camilla Parker Bowles. Till henne ringde prins Charles redan på kryssningens dag två.

Bland gästerna:

Annons

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Kung Baudouin och drottning Fabiola av Belgien.

Kung Olav av Norge.

Kronprins Harald och kronprinsessan Sonja.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Beatrix och prins Claus.

Storhertigparet Jean och Josephine-Charlotte av Luxemburg. Fursteparet Grace och Rainier av Monaco.

Nancy Reagan (Ronald kunde inte komma).

Brudnäbben:

Charles kusin Sarah, 17 (dotter till prinsessan Margaret).

Hans gudbarn India Hicks, 14, Lord Nicholas Windsor, 11, och Edward von Cutsem, 8.

Sara Jane Gaselee, 10, (dotter till Charles kapplöpningstränare) och Catherine Cameron, 6 (dotter till goda vänner).

Dessutom Clementine Hambro, 5, (barnbarnsbarn till Winston Churchill och Dianas favoritelev på förskolan där hon jobbade).

Bröllopssiffror:
Diana var 20, Charles 32. Och de hade bara träffats 13 gånger mellan första dejten och bröllopet. Vigselakten tog 70 minuter. Äktenskapet höll i 11 år.

Annons