Bröllopstårtan skärs upp!

tartan

 

mys

När hela middagen nu avslutats i Rikssalen på slottet har det blivit dags att förflytta sig till Bernadottegalleriet, där kaffe och bröllopstårta serveras. Och inte vilken bröllopstårta som helst, utan Sveriges nya kronprinsesspars – en uppenbarelse för både öga och gom.

Bröllopstårtan är tre meter hög och väger 250 kilo. Den är vit, fyrklöverformad och den elva våningar höga tårtan består av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott. Den är också dekorerad med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell. Därmed slår man det norska kronprinsparets bröllopstårta i storlek och vikt, den var “bara” en sjuvåningsskapelse som var 2, 7 m hög och vägde 130 kilo.

victoria_daniel_cake

Fem stjärnkonditorer

Bakom praktverket står fem av landets stjärnkonditorer: Maria Grave, Conrad Tyrsén, Günther Koerffer, Mattias Ljungberg och Jennie Elmerfors. Konditorerna har haft flera möten med brudparet.

– Victoria och Daniel har varit väldigt engagerade i det här och gett tydliga  instruktioner om hur de vill ha det, säger Maria Grave till Svensk Damtidning.

Sedan är det dags för dans i salen Vita Havet.  Då får vi veta om Daniel och Victoria har tränat tillräckligt på bröllopsvalsen. Det blir underhållning natten lång av Carola, Cotton Club, Kayo och kanske Roxette med flera artister som brudparet önskat sig.

tarta2

 

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: Scanpix