Bröt mot regeln med Sofia – nu kommer Carl Philips sanning fram

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip på plats under riksmötets öppnande ifjol.
Prinsessan Sofia blev duad på bästa sändningstid och människor rasande. Nu får vi veta av prins Carl Philip tycker i frågan.
Annons

Det kan lätt bli snårigt när man ska försöka ta reda på hur man ska titulera våra kungligheter. Det är en sak när de presenteras uppe på en scen, eller under officiella uppdrag, men hur gör man när man träffar en prins eller prinsessa i ett lite mer avslappnat sammanhang?

Annons

Annons

Frågan kom upp till ytan efter TV4:s dokumentär Prinsessan Sofia och Project Playground, som premiärvisades förra veckan. I dokumentären får tittarna följa med Sofia till Sydafrika samtidigt som hon intervjuas av programledaren Renée Nyberg. Samtalet mellan Sofia och Renée är både viktigt och känslosamt men många reagerar på att Renée väljer att säga “du” till prinsessan genom hela programmet.

Ingen respekt alls för traditioner” skriver en läsare på Svensk Damtidnings Facebook-sida och en annan säger: ”De flesta här har glömt innebörden av ordet Respekt!”

Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia i dokumentären “Prinsessan Sofia och Project Playground”.
Annons

I år är det fem år sedan Sofia gifte in sig i den svenska kungafamiljen. Hon har levt större delen av sitt liv utanför slottets portar och har uppenbarligen inga program att bli kallad “du”. Finns det särskilda önskemål, inför en intervju, så framför alltid hovet dem till programledaren eller journalisten i fråga.

Prins Carl Philip har däremot levt ett helt liv med sin titel och han fick faktiskt frågan, om att bli duad, i det senaste numret av Forum, som är Försvarsmaktens personaltidning.

prins carl philip
Prins Carl Philip svarar på frågan om att bli duad.

– Jag frågar inledningsvis om jag kommer att bli lynchad om jag duar honom, om så av misstag. Prinsen skrattar lätt och förklarar att jag gärna får säga du till honom under intervjun, om jag föredrar det. Däremot, påpekar han, ”bör du nog använda min titel när du skriver texten, skriver journalisten Henrik Lundqvist Rådmark i intervjun.

Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten

 

Annons

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Bröt mot regeln med Sofia – nu kommer Carl Philips sanning fram”

 1. Leo skriver: 12 september, 2020

  Ingen rasar, vem bryr sig! Är det S som gör det, isåfall tar hon sig själv på för stort allvar. Byt nu till något annat ämne!


 2. Lotta skriver: 12 september, 2020

  Fantastiskt att Svensk dam hyllar Sofia, det händer minst 10 gånger varje dag. Charlotte mår säkert bra.


 3. Bror skriver: 12 september, 2020

  Många som yttrar sig i ”du-frågan” verkar ha glömt det som brukar hållas fram som monarkins raison d’etre: det mystiskt höga och för vanliga dödliga ouppnåeliga tillstånd av särskildhet.
  Det är längs den skalan, mellan ”vanlighet” och ”särskildhet”, de kungliga personerna har att röra sig. Och det är en svår konst. För mycket åt ena hållet och det avfärdas som ”Svensson-fasoner”. För mycket åt det andra hållet och beteendet skälls för ”kunglig bördshögfärd” eller ”Marie Antoinette-fasoner”.
  ”Vanlighet” och ”särskildhet” är dock inte varandras motsatser. Motsatsen till ”vanlighet” är således frånvaro av ”vanlighet”. Detsamma gäller givetvis för ”särskildhet”.
  Nu är det bara att placera in kungligheterna på lämpligt skalvärde.
  Att Victoria hamnar ganska långt ut mot ”vanlighet” instämmer nog de flesta i. Drottningen däremot måste ges höga värden på ”särskildhet”. Detsamma gäller även för hennes yngsta dotter.
  Kungen är den mest ”balanserade” i familjen, varken vanlig eller särskilt särskild. Det får nog även sägas gälla för Carl Philip.
  Så här tonar våra kungligheter fram i medias rapportering. Men hur ser det ut i verkliga livet?
  Det här resonemanget ställer också de ingiftas problem på sin spets.
  Som icke-kungliga saknar de ”rätt” ingångsvärden för inplacering på skalan. Och, handen på hjärtat, är det inte just i detta som en del av kritiken mot Daniel och Sofia bottnar: de försöker vara (tvingas till) något de ”egentligen” inte är och knappast heller vill vara.
  Hur man än vänder och vrider på den här frågan, så hamnar man alltid till slut i kunglig ”blodsmystik”. Ska verkligen ett modernt statsskick (eller ett kärleksförhållande) ha sin grund i sådant?


  1. josefin skriver: 14 september, 2020

   snygg reflektion Bror.
   Jag tycker dock att Vickan torde kategoriseras som antingen vanlig särskildhet eller sárskild vanlighet – det betyder att hon vill verka vanlig fast hon ska behandlas särskilt; tex kan hon själv flabba o flamsa omkring medan de i hennes närhet ska niga o bocka.


  2. IngridR skriver: 14 september, 2020

   Bror
   Fin analys! Känner dock en viss tveksamhet inför de avslutande orden : ”en del av kritiken mot Daniel och Sofia….”de försöker vara (tvingas till) något de ”egentligen” inte är och knappast heller vill vara. Det stämmer nog endast till 50%.


 4. Leo skriver: 12 september, 2020

  När kungahuset vill en förändring kallas det i tiden o väntar sig hyllningar för detta, annars skall det vara som det alltid har varit, traditionsenligt, buga, nicka o bocka för ers kungliga högheter.
  Nu har många komiker fått sina lador fyllda med skrattretande material, så nu räcker det med detta ämne, det började redan när en journalist vid förlovningen plötsligt kallade S för fröken Sofia. Snälla nån!


 5. Taina koivisto skriver: 12 september, 2020

  Vi lever 2020 Anser att Kungen Drottning Viktoria bör inte Duas.Andra medlemmar får helt enkelt att acceptera Du.Äntligen är Familjen förbrukat instans.


 6. Lotta skriver: 12 september, 2020

  Stackars Sofia, tvåbarnsmamma mamma som kämpar i sjukvården, vi står på hennes sida. Bra att Svensk dam hyllar henne.


 7. charlotte skriver: 12 september, 2020

  Carl Philip är enkel och jordnära. Man kan nog alltid dua honom.


 8. Lotta skriver: 13 september, 2020

  Sverige är på väg att gå under, tänk att någon kan sjunka så lågt att man säger du till prinsessan Sofia.


 9. Lotta skriver: 13 september, 2020

  Så sorgligt att prinsens fru kallas du, hoppas att kan kan sova på nätterna, hela svensk folket är upprörd.


 10. josefin skriver: 13 september, 2020

  Inte bara mor o storasyster utan även CalleFille tar sig själv pà stort allvar mao. sade han nàgot om vilken titel? Major, prins, herr designer, herr lantjunkare eller nàgot annat?
  [För all bockande undersàtar vill jag pàpeka att smeknamn är en dygd bland Stureplanseliten, o ska ses som en naturlig självklarhet i tillvaron]


 11. Bea skriver: 14 september, 2020

  Josefin,
  Så du tillhör ”den bockande Stureplanseliten/undersåtar” ….🤣du sätter ju smeknamn på alla i din omgivning….naturlig självklarhet i tillvaron.


  1. josefin skriver: 15 september, 2020

   sjävklart Bea, sjävklart! 🙂


 12. Obs skriver: 14 september, 2020

  Det har spårat ur fullständigt i kungahuset, tycker jag. Folk är kloka! En gapskrattande Victoria med sin personlige tränare i hälarna och en naiv Carl Philip, som verkar ha fullt schå med att försöka tvätta bort utvikningsstämpeln på sin fru. Vi skriver 2020 och allt finns att tillgå på nätet. Jag tror att kungen skulle tjäna på att plocka bort de ingiftas HKH prins och prinsesstitlar och låta tiden utvisa vad som händer med kungahuset i framtiden.


 13. Mm skriver: 15 september, 2020

  Madeleine har inga problem att bli duad…men självklart är ju detta inget att hylla då det ju gäller henne. (Jenny Alexandersson bör veta som pratat mycket med samtliga kungamedlemmar)


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar