Bröt mot regeln med Sofia – nu kommer Carl Philips sanning fram

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip på plats under riksmötets öppnande ifjol.

Prinsessan Sofia blev duad på bästa sändningstid och människor rasande. Nu får vi veta av prins Carl Philip tycker i frågan.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 37?
Slå på ljud

Det kan lätt bli snårigt när man ska försöka ta reda på hur man ska titulera våra kungligheter. Det är en sak när de presenteras uppe på en scen, eller under officiella uppdrag, men hur gör man när man träffar en prins eller prinsessa i ett lite mer avslappnat sammanhang?

Frågan kom upp till ytan efter TV4:s dokumentär Prinsessan Sofia och Project Playground, som premiärvisades förra veckan. I dokumentären får tittarna följa med Sofia till Sydafrika samtidigt som hon intervjuas av programledaren Renée Nyberg. Samtalet mellan Sofia och Renée är både viktigt och känslosamt men många reagerar på att Renée väljer att säga “du” till prinsessan genom hela programmet.

Ingen respekt alls för traditioner” skriver en läsare på Svensk Damtidnings Facebook-sida och en annan säger: ”De flesta här har glömt innebörden av ordet Respekt!”

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia i dokumentären “Prinsessan Sofia och Project Playground”.

I år är det fem år sedan Sofia gifte in sig i den svenska kungafamiljen. Hon har levt större delen av sitt liv utanför slottets portar och har uppenbarligen inga program att bli kallad “du”. Finns det särskilda önskemål, inför en intervju, så framför alltid hovet dem till programledaren eller journalisten i fråga.

Prins Carl Philip har däremot levt ett helt liv med sin titel och han fick faktiskt frågan, om att bli duad, i det senaste numret av Forum, som är Försvarsmaktens personaltidning.

prins carl philip

Prins Carl Philip svarar på frågan om att bli duad.

– Jag frågar inledningsvis om jag kommer att bli lynchad om jag duar honom, om så av misstag. Prinsen skrattar lätt och förklarar att jag gärna får säga du till honom under intervjun, om jag föredrar det. Däremot, påpekar han, ”bör du nog använda min titel när du skriver texten, skriver journalisten Henrik Lundqvist Rådmark i intervjun.

Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten