Vi avslöjar: Brudklänningen görs av….

Vi avslöjar: Brudklänningen görs av….
Annons

sofia-carl-philip-ste

Nu vet vi vem som gjort brudklänningen. Och det blir svenskt! Ida Sjöstedt är kvinnan bakom drömblåsan, precis som Svensk Damtidning förutspått.

Det är Camilla Thulin som avslöjar nyheten på sin blogg.
– Kan även passa på att avslöja att det är kollegan Ida Sjöstedt, som gjort fröken Hellkvists klänning, skriver Camilla på bloggen granntanter.se.

Annons

thulin-blogg

Ida Sjöstedt har varit ett hett namn hela tiden, eftersom hon gjorde Sofia Hellqvists Nobelklänning. Men vem är då Ida Sjöstedt, designern vars flinka fingrar skapar underbar klänningsmagi?

– Jag har alltid älskat mode och började plugga modedesign i gymnasiet. Redan då hade jag en förkärlek för det lekfulla, dekorativa och feminina. Till första skolvisningen i ettan visade jag en vit babydollklänning i chiffong och med åren har jag kontinuerligt utvecklat och förfinat min stil, har Ida Sjöstedt berättat för femina.se.

Efter gymnasiet studerade Ida ett år påbyggnad Herrskrädderi för att få en grund i själva hantverket. Därefter gick flyttlasset till London för ytterligare modestudier, först vid London College of Fashion och därefter på University of Westminster. Efter examen, fyra år senare, stannade Ida Sjöstedt i London för att arbeta hos andra designers. Ett halvår senare blev dock längtan efter Sverige för stor och hon återvände hem. 2001 packade hon väskan och åkte till Stockholm igen. Ett år senare startade hon upp ett klädmärke under eget namn. Senare tillkom också grenen Ida Sjöstedt Couture.

Annons

Ida Sjöstedt har gjort sig känd för sin underbart drömska design. Hon gör, bland annat, fantastiska klänningar i spets: lekfulla, flickiga och precis lagom prinsesslika. Själv beskriver hon sin design som “smakfull kitsch”.

– Jag jobbar ofta med feminina modeller, smala axlar, lite “kurvigt” och mjuka material. Det som är viktigt för mig är hur plaggen känns, inte bara hur de ser ut. Köper man en klänning till ett speciellt tillfälle ska man även kunna ha kul och känna sig bekväm, äta och dansa, ha roligt helt enkelt. Sedan har vi vissa material som alltid återkommer, ett bra exempel på det är spetsen och tyllen som det kommer dröja ett tag till innan jag lägger upp på hyllan. På vintern har vi oftast med något inslag av fuskpäls. Sedan försöker man ju alltid utvecklas och hitta lite nya metoder med allt. Som till exempel att göra spetsprint istället för att använda sig av vanlig spets, har Ida Sjöstedt berättat för sajten modette.se.

Av Johanna Lejon
Foto. Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Vi avslöjar: Brudklänningen görs av….”

 1. Gigi skriver: 13 juni, 2015

  Så trevigt med Svensk design!


 2. Irena skriver: 13 juni, 2015

  Tack för det beskedet, förväntningarna är nu skyhöga och matchpulsen stiger…


 3. H. Jensen skriver: 13 juni, 2015

  Spets og tyl er to ord, som går igen, det samme gør de hos prinsesse Maries “faste” designer Rikke Gudnitz…… jeg er ikke vild med nogen af delene og slet ikke sat sammen.
  Tror så, man godt kan konstatere, at det ikke bliver en brudekjole i stil med MM, Victorias eller Maximas!


 4. Sandra skriver: 13 juni, 2015

  Bröllopets sämst bevarade hemlighet.


 5. mini skriver: 13 juni, 2015

  Bra med svensk design, jag är själv lite "allergisk" mot spets och massa krusidull, därför älskade jag Victorias brudklänning.
  Den var ren – rakt på – urtjusig och i allt -vacker och enkel.
  Madeleines klänning – oki, vacker – men för mig, too much.
  Hoppas Sofia och Ida tonat ner spets mm.


 6. Mia skriver: 13 juni, 2015

  Håller med Irena: Nu är spänningen uppe och bröllopsnerver känns av.


 7. Maria W skriver: 13 juni, 2015

  Va roligt, min dotter har också en spetsklänning med vid kjol och mjuka linjer en gåva av just Ida Sjöstedt. Tar fram den nu och kikar så man får lite vibbar, själv är ägaren i Australien och studerar Pr. Heja min Ellinor du har blivande prinsesskläning i garderoben.


 8. annica, helsingfors skriver: 13 juni, 2015

  Nä, nu vet jag ju nästan ALLT i förväg 🙁 Brudklänningsdesignern, systrarnas klänningar, brudvalsen, brudgummen….
  Jag skulle vara sur om jag vore Sofia att inte designarna kan hålla en hemlighet. .. Det borde vara en hederssak att inget avslöja…


 9. Magdalena skriver: 13 juni, 2015

  Jeg spår at Sofia har latt seg inspirere av svigermor og Victoria, – en enkel kjole i duchesse, med slør i blonde.
  Spennende hvilken tiara hun bærer ?


 10. Stilissima skriver: 13 juni, 2015

  2 Keep up the good work Irena!


 11. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 13 juni, 2015

  Internationellt spekuleras det hur bröllopsklänningen kommer att se ut. Inspiratörer är Prinsessan Madeleine, Kronprinsessan Victoria och Hertiginnas Catherine.

  http://www.hellomagazine.com/royalty/2015053125510/sofia-hellqvist-inspiration-kate-middleton/


 12. My skriver: 13 juni, 2015

  Spännande att se om den slår Madeleines fantastiska bröllopsklänning. Victorias klänning var ju däremot perfekt just för henne.


 13. Emma skriver: 13 juni, 2015

  Känns lite ofint av Camilla Thulin att “outa” det innan Hovet gör det…Några hemligheter måste de väl få hålla på, tycker ändå att de är väldigt frikostiga med sitt bröllop!


 14. Eliza skriver: 14 juni, 2015

  Fin klänning men inte outstanding på något sätt. Påminner om Kates och många andras. Brudbuketten var väldigt fin i färgerna.
  Frisyren bra men gillar inte mittbenan. Helhetsintrycket var klart godkänt. Jag var väldigt orolig att det skulle vara paletter och sånt.


Annons

Laddar