Vi avslöjar: Brudklänningen görs av….

sofia-carl-philip-ste

Nu vet vi vem som gjort brudklänningen. Och det blir svenskt! Ida Sjöstedt är kvinnan bakom drömblåsan, precis som Svensk Damtidning förutspått.

Det är Camilla Thulin som avslöjar nyheten på sin blogg.

– Kan även passa på att avslöja att det är kollegan Ida Sjöstedt, som gjort fröken Hellkvists klänning, skriver Camilla på bloggen granntanter.se.

thulin-blogg

Ida Sjöstedt har varit ett hett namn hela tiden, eftersom hon gjorde Sofia Hellqvists Nobelklänning. Men vem är då Ida Sjöstedt, designern vars flinka fingrar skapar underbar klänningsmagi?

– Jag har alltid älskat mode och började plugga modedesign i gymnasiet. Redan då hade jag en förkärlek för det lekfulla, dekorativa och feminina. Till första skolvisningen i ettan visade jag en vit babydollklänning i chiffong och med åren har jag kontinuerligt utvecklat och förfinat min stil, har Ida Sjöstedt berättat för femina.se.

Efter gymnasiet studerade Ida ett år påbyggnad Herrskrädderi för att få en grund i själva hantverket. Därefter gick flyttlasset till London för ytterligare modestudier, först vid London College of Fashion och därefter på University of Westminster. Efter examen, fyra år senare, stannade Ida Sjöstedt i London för att arbeta hos andra designers. Ett halvår senare blev dock längtan efter Sverige för stor och hon återvände hem. 2001 packade hon väskan och åkte till Stockholm igen. Ett år senare startade hon upp ett klädmärke under eget namn. Senare tillkom också grenen Ida Sjöstedt Couture.

Ida Sjöstedt har gjort sig känd för sin underbart drömska design. Hon gör, bland annat, fantastiska klänningar i spets: lekfulla, flickiga och precis lagom prinsesslika. Själv beskriver hon sin design som “smakfull kitsch”.

– Jag jobbar ofta med feminina modeller, smala axlar, lite “kurvigt” och mjuka material. Det som är viktigt för mig är hur plaggen känns, inte bara hur de ser ut. Köper man en klänning till ett speciellt tillfälle ska man även kunna ha kul och känna sig bekväm, äta och dansa, ha roligt helt enkelt. Sedan har vi vissa material som alltid återkommer, ett bra exempel på det är spetsen och tyllen som det kommer dröja ett tag till innan jag lägger upp på hyllan. På vintern har vi oftast med något inslag av fuskpäls. Sedan försöker man ju alltid utvecklas och hitta lite nya metoder med allt. Som till exempel att göra spetsprint istället för att använda sig av vanlig spets, har Ida Sjöstedt berättat för sajten modette.se.

Av Johanna Lejon

Foto. Stella Pictures