Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bryter kunglig tradition – uppgifterna om Madeleines sprids världen över: ”Ett skifte”

02 nov, 2023, 13:00 

Prinsessan Madeleine gör precis tvärtom.

Annons

SKungligheterna lever ett hektiskt liv med mycket arbete. Uppgifterna skiljer sig åt och allt från att gå på evenemang, besöka diverse organisationer, åka på turné och statsbesök står på agendan.

Chris O'Neills comeback med Madeleine – efter frånvaronBrand logo
Chris O'Neills comeback med Madeleine – efter frånvaron

Det är ingen hemlighet att kungafamiljer världen över behövt ta hjälp av nannys för att ta hand om barnen. Exempelvis växte kungen upp med barnflickan Ingrid "Nenne" Björnberg, som blev något av en extra-mamma för honom och hans systrar.

Prinsessan Madeleine var med om en liknande uppväxt, men förutom nannys steppade även storasyster Victoria upp och tog hand om henne och prins Carl Philip, har hon berättat för SVT.

– Sedan vi var små och mamma och pappa var borta mycket så har hon alltid varit den som tagit hand om oss. Hon hittade på lekar och var en väldigt bra storasyster.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine
Kronprinsessan Victoria tog rollen som storasyster på allvar och tog hand om prins Carl Philip och prinsessan Madeleine när kungen och drottning Silvia var ute på jobb.

Madeleine skippar nanny

Madeleine har dock valt att en annan föräldrastrategi. När hon intervjuas av Ingrid Thörnqvist i boken ”Yrke: drottning” förklarar Madeleine att hon vill ta hand om barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne själv, något som maken Chris O'Neill inte riktigt håller med om.

Annons

– Chris tycker ibland att jag ska överlåta vissa saker till en nanny, säger Madeleine i boken och fortsätter:

– Men nej, jag vill vara den som tar hand om mina barn. Jag saknade det själv, och jag tror att det gäller min syster och bror också, de är väldigt hands-on med sina barn. Även som drottning kommer min syster att hålla hårt på att vara nära sina ungar och engagera sig i deras utveckling och aktiviteter, det kommer hon inte att tumma på.

Prinsessan Leonore, Chris O'Neill, prins Nicolas, prinsessan Adrienne och prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine är noga med att vara en närvarande förälder till sina barn.

Kungaexperten: ”Ett generationsskifte”

Madeleines, Carl-Philips och Victorias moderna syn på uppfostran har spridit sig världen över och nämnts i tyska tidskriften Gala, tidningen Bunte – och nu även norska Se och Hör.

Kungaexperten Caroline Vagle säger till tidningen att det även i norska kungafamiljen varit vanligt att ha en nanny, men att det nu råder nya tider för de kungliga medlemmarna.

Här pratar vi nog om ett generationsskifte. Medan kronprins Haakon och prinsessan Märtha har sagt att deras nanny, Berit Tversland, var som en vikarierande mamma, har de själva varit desto mer ”hands on” med sina egna barn, säger hon.

Foto: TT

Annons