Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bryter tystnaden om splittringen – oväntade svaret på känsliga frågan

30 sep, 2022, 15:30 
Mary och Frederik

Marys första ord om konflikten i danska kungafamiljen.

Annons
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!Brand logo
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!

Drottning Margrethes beslut att frånta prins Joachims barn, Nikolai, Felix, Henrik och Athena, sina kungliga titlar har rört upp känslor i hela Danmark.

På sociala medier höjs flera kritiska röster och många anser att beslutet är både ”fullkomligt obegripligt” och ”djupt märkligt”. Även prins Joachim blev rasande när han fick höra talas om beslutet.

– Jag fick reda på det här ett par dagar innan. Att berätta för mina barn, att vid nyår tas deras identitet ifrån dem. Jag är väldigt, väldigt ledsen över att se dem så ledsna och oförstående över det här, att det sker över huvudet på dem, sa han till danska B.T.

Mary bryter tystnaden om Margrethes beslut

Under fredagsmorgonen uttalade sig även kronprinsessan Mary för första gången om chockbeslutet. Även hon var känslosam när hon berättade för pressen vad hon ansåg om beslutet.

Annons

– Förändring kan vara väldigt svårt, och det gör ont, sa Mary till danska Se och Hör och fortsatte:

– Men det betyder inte att beslutet inte är det rätta.

Hyllas för svaren: ”Väldigt smart”

Till danska B.T. sa hon sedan att hennes och kronprins Frederiks egna barns titlar kommer att ses över framöver, något som tidningens kungliga reporter tror beror på att hon vill lösa konflikten i den danska kungafamiljen.

Hon tog sig tid, var väldigt rakt på sak och sa att det var svårt, för hon visste mycket väl att hon inte bara kunde svara på en fråga och vända sig om, hon var tvungen att göra det ordentligt.

Och det är väldigt smart av henne att inte dra sig för sina känslor, för det är ett väldigt känsligt ämne, säger journalisten Jacob Heinel Jensen.

Foto: TT

Annons