Camilla bryter långvariga traditionen – splittringen med Elizabeth

23 sep, 2022, 12:30 
Camilla Parker Bowles och drottning Elizabeth

Camilla vill modernisera kungahuset.

Annons
7 saker du inte visste om hertiginnan Camilla
7 saker du inte visste om hertiginnan Camilla

När drottning Elizabeth fördes till sin sista vila var det ett London som kryllade av människor. Över 2000 begravningsgäster hade bjudits in och på plats var statschefer, presidenter och kungligheter för att ta ett sista farväl.

Drottningens hovdamer var i sorg och hade klätt sig i svarta klänningar och hattar. De hade stått vid hennes sida i över 60 år och hade under tiden med sina kungliga förpliktelser blivit nära vänner med Elizabeth.

Enligt The Mirror var samtliga hovdamer handplockade av drottningen själv. Vissa valde ut hennes kläder, medan andra hade hand om hennes fullspäckade schema och arrangerade privata familjeevenemang.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev
Camilla, Elizabeth och Kate
Drottning Elizabeth använde sig av hovdamer – men Camilla ser nu ut att bryta den traditionen.

Därför bryter Camilla traditionen

Tidigare i år firade hon 70 år på tronen och för många är det omöjligt att tänka sig en kunglig värld utan Elizabeth vid rodret. Flera av hovdamerna är i 80-årsåldern och förväntas nu gå i pension.

Kung Charles hustru Camilla, numer drottninggemål, kommer att sätta sin egen prägel på det brittiska kungahuset och införa nya traditioner. Enligt brittisk press betyder det att det inte blir några fler hovdamer.

Flera experter säger att hovdamerna försvinner för att modernisera kungahuset och anpassa sig till en ny tid.

Camillas beslut att inte använda hovdamer

Historikern Marlene Koenig, som studerat kungafamiljen i flera år, säger att Camilla aldrig använt sig av en hovdam och att hon förmodligen inte kommer göra det som drottninggemål.

Annons

Samtidigt är hon övertygad om att både kung Charles och Camilla kommer ha folk som hjälper dem med liknande grejer, men att de inte kommer bära titeln ”hovdamer”.

– Det finns vissa tjänster som inte längre kanske kommer att tillsättas, säger hon till tidningen Express.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth.

Foto: TT

Annons