Camilla nära att stoppas efter otrohetsaffären – nu Storbritanniens drottning

09 sep, 2022, 15:09 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar
Att Camilla officiellt blir drottninggemål var länge långt ifrån självklart.
Annons
Premiärministerns första ord efter Elizabeths död: ”Gud bevare konungen”
Premiärministerns första ord efter Elizabeths död: ”Gud bevare konungen”

Snart är det officiellt – Storbritanniens nya kung och drottning. Charles, son och tronföljare till bortgångne drottning Elizabeth, kommer under morgondagen erkännas till landets nye regent.

Det innebär även att Charles hustru Camilla, hertiginna av Cornwall, blir drottninggemål – något som många aldrig trodde skulle ske.

Hatet mot Camilla efter otroheten med Charles

Vägen har varit lång och brokig för Camilla och Charles, som upprört prinsessan Diana-fans i årtionden med sin relation.

Året var 1981 när bröllopsklockorna ringde för kung Charles och prinsessan Diana. Men äktenskapet var skakigt.

– Det var tre personer i det här äktenskapet så det var lite trångt, sa Diana i den omstridda BBC-intervjun under 1995.

Annons

Ja, under en längre tid gick Charles bakom ryggen på Diana med Camilla – vilket mer eller mindre orsakade en hatstorm från brittiska folket när det kom upp till ytan.

Trots att Charles och Diana separerade 1992, och Charles och Camilla har varit gifta i 17 år, kan otrohetsskandalen röra upp känslor än i dag, framför allt efter Dianas död 1997.

Det var av den anledningen på tapeten att Camilla aldrig skulle kunna bli drottning när hennes make blev kung. Men för att det skulle gå igenom hade brittiska parlamentet behövt ändra lagen, vilket de inte har genomfört.

Nya kung Charles och drottning Camilla

Nu blir alltså Camilla drottning, vare sig Diana-supportrarna vill det eller inte. Men med åren har Camilla ändå vunnit över mångas hjärtan. Hon har inte heller försökt "ersätta" Diana. Hennes gamla titel 'Prinsessan av Wales' har Camilla låtit bli att ta över – trot att hon skulle kunna.

Men ja, nu sätts Operation Golden Orb i verket. Dessvärre på grund av de tragiska omständigheterna. Hela världen sörjer drottning Elizabeth, samtidigt som tronskiftet måste ske.

Annons

Ceremonin kommer att äga rum i St James-palatset i London på lördagen – dock något mer nertonad än när drottning Elizabeth kröntes den 2 juni 1953.

Nu väntar nya tider. Må Elizabeth vila i frid.

Foto: TT

Annons