Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Camilla tar stora kliv ut i rampljuset

02 jan, 2018, 09:16 
AvRed Aktionen
Elizabeth II är 90 år och drar sig alltmer tillbaka. Det är dags för prins Charles och hertiginnan Camilla att stiga ut i rampljuset på riktigt.
Annons

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: IBL

Vinjett: Veckans kunglighet

Elizabeth II har regerat längre än någon annan monark. Med modern medicin och goda gener finns möjlighet att hon blir lika gammal som sin mor, 101 år, eller äldre. Men på se­nare tid har drottningen trappat ned. Prins Charles och Camilla har redan tagit över flera av hennes uppdrag.

Charles har varit redo att ta över efter sin mamma sedan flera år och kommer att vara ”pensionär” den dag han får börja arbeta med det han föddes till. Om Charles hinner bli kung innan han dör kommer Camilla att formellt bli drottning men hennes titel blir Hennes kungliga höghet prinsessgemålen. Camilla Parker Bowles har hunnit bli varm i kläderna. Hon har haft flera år att förbereda sig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Snart kan det vara dags för Camilla att kliva ut i rampljuset på riktigt.

I takt med att folket lärt känna henne – och accepterat henne – har åtgärder vid­tagits och inskolningen i drottningrollen börjat. Steg för steg har garderoben bytts ut till plagg som passar en regentgemål. Den vindpinade godsägarstilen är bortblåst och har ersatts av elegans och mjukhet. Jeansen, stövlarna och tweedkappan är ett minne blott.

Dystert svart visade att Camilla var ängslig vad gäller sitt klädval. En stylist tillkallades och förändringen tog fart.

Nu är det klänningar med god passform och högklackat som gäller. Lång tid har gått sedan den blygsamma, borgerliga vigseln i Windsor Guildhall 9 april 2005. När hon gifte sig med prins Charles blev hon herti­ginna av Cornwall.

Annons

Hon är också, precis som prinsessan Diana en gång var, prinsessa av Wales. En titel hon inte använder för att inte väcka ont blod hos Dianas många be­undrare. Charles har ett högt arbetstempo och Camilla har även hon haft fullt upp. Camilla har två barn från sitt äktenskap med kavalleriofficeren Andrew Parker Bowles. Drottningmodern, prinsessan Anne och prinsessan Margaret var några av de 800 bröllopsgästerna. Det höll i 22 år.

Första bilden på Charles och Camilla tillsammans som ett par. Året var 1999 och platsen Hotel Ritz, centrala London.

Camilla fyller 70 år i som­mar. Hon föddes 17 juli 1947 som Camilla Rosemary Shand och man skulle kunna säga att hon och Charles varit nära varandra sedan de föddes. Under ett besök på Kings College Hospital för en tid sedan berättade prins Charles om sammanträffandet:

Annons

– Camilla föddes just här på sjukhuset och min älskade hustru Camilla och jag kom till världen med hjälp av samma gyne­kolog, Sir William Gilliat, och sköterska.

Charles och Camilla träffades redan 1970 på en hästpoloturnering. Då hade hans bli­vande hustru Diana hunnit bli nio år.

Charles hade hittat sitt livs kärlek, men kom sig aldrig för att fria. Han ägnade sig istället åt polo, akvarellmålning, miljöfrågor och att visa upp sig. 1981 gifte han sig med Diana Spencer. Hon var 19, han 33.

Att efterträda ”folkets prinsessa Diana” var sannerligen ingen lätt uppgift. Kärleken till Charles hade aldrig försvunnit och trots hårt motstånd från folket gifte hon sig med Charles och blev bonusmamma till prins William och Harry.

Bröllopet 2005.

Två veckor före bröllopet gjorde Daily Mail en opinionsundersökning med chockerande resultat. Hela 73 procent av deltagarna ansåg att Camilla Parker Bowles aldrig borde få bli drottning. Och bara 57 procent av de tillfrågade stöttade bröllopet, som skulle äga rum två veckor senare.

Annons

Framför allt kvinnor var kritiska till bröllopet, enligt Daily Mail. Efter det att Charles tillkännagav sina bröllopsplaner, svarade 40 procent att han aldrig borde få bli kung.

Professor Anthony Glees, en av Storbritanniens främsta statsvetare och historiker, blev orolig över siffrorna.

– Prins Philip sa en gång att om kungafamiljen förlorade folkets stöd så skulle de vara tvungna att packa sina resväskor och försvinna, sade professor Glees i Daily Mail.

– Detta kan nu vara på väg att bli verklighet.

I undersökningar kring bröllopet sade brittiska medborgare sitt: Paret borde varken bli kung eller drottning.

Men vindarna har vänt totalt och i dag råder ett helt annat klimat i Storbritannien. I Brexits kölvatten vill man ha in det gamla. Konservativa brittiska politiker önskar skicka ut drottningens yacht Royal HMS Britannia, en stormaktssymbol, på sjön igen.

Annons

Kungahuset är det mest brittiska som finns och det vill man värna om. Camillas popularitet har stigit rejält och hon är i dag en omtyckt person och helt accepterad av folket. Ingen kastar franska frallor på henne längre eller kallar henne öknamnet ”Rottweilern”.

Den mobbning hon fick utstå i början sägs ha härdat henne. Styrkan är en god egenskap att ha med sig in i drottningrollen. Hertiginnan av Cornwall är jordnära med aristokratisk ”stiff upperlip”. Hon har en stram humor som charmar alla hon möter.

Prins Charles och Camilla har roligt ihop, något som gör att folk gillar dem. Ett radarpar som håller på traditionerna men ändå vågar ha åsikter. Britterna gillar helt enkelt prins Charles och Camilla.

Camilla blir alltmer drottninglik för varje dag som går.

Hertiginnan Camillas jordnära vardagsstil har bytts ut mot dyr haute couture, trendiga frisörsalonger och glittriga juveler. Ny frisyr och ny garderob har suddat ut det lantliga. Blonda slingor ryktas vara gjorda hos Jo Hansford Salon i Mayfair, där en klippning kostar omkring 160 pund och slingor går loss på 500 pund. I dag gör dessutom Camilla regelbundna ansiktsbehandlingar hos hudterapeuten Deborah Mitchell.

Hon håller sin kropp i trim genom långa promenader och ridning. Hon har också en hel garderob fylld av exklusiva designklänningar. Favoritkläderna kommer från Anna Valentine, kvinnan som också gjorde hertiginnans brudutstyrsel då hon gifte sig med prins Charles.

Dessutom har Camillas juvelskrin utökats år för år. I dag innehåller smyckeasken juveler för omkring en miljon pund, ett skrin värdigt en riktig drottning!

Annons