Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carina Bergfeldt bröt mot regeln under intervjun med Daniel

13 okt, 2023, 04:00 
Louise Wibergh Lenti
Prins Daniel, Carina Bergfeldt
Lade du märke till de små regelbrotten under intervjun? De hände hela tre gånger!
Annons
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

I slutet av augusti kom det ut en intervju på SVT där journalisten och programledaren Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel i samband med hans stundande 50-års dag.

För Carina var det en intervju hon längtat efter länge. I hela 13 år faktiskt.

– Det var en intervju i Svenska Dagbladet som publicerades 2010. I den här intervjun sa prinsen att ”för mig är det inga problem att gå ett, två eller tio steg bakom och ändå ha kvar min självkänsla – så är det bara” och jag läste det här och kände att ”det är ett UFO som säger det här”, berättar Carina Bergfeldt för prins Daniel.

För henne var det ovanligt och intressant att läsa om någon som aktivt valt, och trivs med, att stå i utkanten av händelsernas centrum. Hon fascinerades av Daniels trygghet och tydliga feminism och bestämde sig för att hon en dag skulle intervjua honom. Och nu var dagen här.

Prins Daniel, Carina Bergfeldt
Fina prins Daniel och Carina Bergfeldt utanför Haga slott i samband med intervjun.

De tre regelbrotten

Att göra en intervju med en kunglighet är nervöst. Det är inte ofta som kungligheter ställer upp på den här typen av långa intervjuer så när man väl får chansen får inget gå fel. Det finns dessutom regler att följa så det gäller att verkligen hålla tungan rätt i mun.

Annons

Carina Bergfeldt är en rutinerad journalist och var väl förberedd. För det mesta tilltalade Bergfeldt prins Daniel ”Ers Kungliga Höghet” eller ”prinsen” men vid tre tillfällen råkade misstaget leta sig in.

Efter att de tittat på prinsens tal till Victoria på deras bröllopsdag stänger Daniel snabbt av klippet och tar ut hörluren.

Du tog den ur örat så snabbt! Vill du inte höra dig själv? kommenterade Carina med ett skratt.

Vid ett senare tillfälle i intervjun pratar de om Daniels ökade intresse för kultur:

– Hur ofta går prinsen på galleri? frågar Bergfeldt.

– Ja varje månad i alla fall, svarar Daniel.

Du smyger dig in där? frågar Bergfeldt lite chockat.

– Ja, jag glider in, säger Daniel med ett leende.

I slutet av intervjun går Carina och Daniel runt på Haga och tittar på tavlor. De stannar framför en tavla där konstnären kombinerat motiv från Ockelbo och Drottningholm:

Annons

– Var det en bra morfning skulle du säga nu, 20 år senare med facit i hand att mixa, inte bara i tavlan, Ockelbo och Drottningholm? frågar Bergfeldt.

– Ja det tycker jag nog, svarar Daniel och skrattar.

Förr var det helt otänkbart att ”du:a” en kunglighet, en sed som till mångt och mycket lever sig kvar idag. Men hur är det nu, får man du:a en kunglighet?

Hovets kommentar: ”Helt okej”

Redan 2015 var det här en fråga som kom upp på tapeten. Då hade SVT Uppsala intervjuat prins Daniel och råkat du:a honom i förbifarten – hela tolv gånger – vilket ledde till en stressad situation i klipprummet på redaktionen.

Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning kunde däremot komma med ett lugnande besked:

– Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt, sa hon då till Dagens Media.

På frågan om reportrar borde rättas efter ett du:ande var Thorgren rak och tydlig:

– Nej, det låter man vara. Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid, svarade hon.

Det låter rimligt ändå att kungafamiljen och traditionerna kring dem utvecklas med tiden. Håller ni med?

Foto: SVT

Annons