Carl Gustaf och Silvia i sorg – Egon Zimmermann död

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har förlorat en kär vän. Egon Zimmermann, som stått kungen nära sedan 80-talet, har gått bort.

Kungaparet har alltid haft en nära krets av vänner de kunnat lita på i alla situationer.

Lojala. Diskreta.

Men nu har de förlorat ännu en vän ur kretsen. Egon Zimmermann. Den forna alpinskidåkaren var tidigare gift med Silvias väninna Charlotte Klingspor och blev en nära kompis till kungen. Egon fanns med när kungen firade sin 70-årsdag på slottet, och blev en av dem som bevittnade Carl Gustaf spela elgitarr i slottssalarna mitt i natten. Men han fanns även på plats när drottningen var med om en skidolycka i Klosters år 2015, då Silvia skadade sig så pass allvarligt att hon tvingades till en akutoperation i Davos.

Egon Zimmermann, Agneta Banér och Gustaf Banér på Per Taubes försenade 50-årsfest på Steninge slott 2010.

Egon Zimmermann, Agneta Banér och Gustaf Banér på Per Taubes försenade 50-årsfest på Steninge slott 2010.

Egon Zimmermann blev 80 år

Men nu har den kungliga vännen gått bort. Österrikaren Egon Zimmermann blev 80 år, och hann uppnå en rad fantastiska saker under sitt liv och som skidåkare, med OS-guldet i störtlopp som kronan på karriären.

Egon föddes i Lech och drömde alltid om ett liv i backen, men tvingades till att skaffa sig ett ”riktigt” yrke och utbildade sig därför till kock i Paris.

Som 18-åring återupptog han skidåkningen och kom att bli en stor stjärna. Kärleken till Lech behöll han, och ägde exempelvis ett hotell i alpbyn, ett hotell som han drev under flera år med sin svenska fru.

Det var nämligen så han blev en del av den kungliga kretsen.

Han gifte sig med svenska Charlotte Klingspor år 1981, vän till kungen sedan skoltiden och en av drottning Silvias allra bästa vänner.

15 juni 1981, kungaparet på bröllopet mellan Charlotte Klingspor och Egon Zimmermann.

Egon Zimmermann och Charlotte Klingspor år 1996.

Egon Zimmermann och Charlotte Klingspor år 1996.

Egon, Charlotte, kung Carl Gustaf och drottning Silvia åkte ofta skidor ihop, och skidlegenden har tidigare kommenterat kungens skidåkning.

– Han är en bra skidåkare, sa Zimmermann om Carl Gustaf till Svenska Dagbladet år 2004.

Även efter skilsmässan från Charlotte förblev Egon en av kungens nära vänner, och de delade alltid kärleken till alptopparna. Men livet fylls även av alpdalar, och Egon Zimmermann drabbades av sjukdomen MS. Under fredagen den 23 augusti gick han bort, och sörjs nu av nära och kära.

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: